Borel: EU produžava mandat za obuku ukrajinske vojske

Borel: EU produžava mandat za obuku ukrajinske vojske

Evropska unija planira da produži svoju misiju za obuku ukrajinske vojske do 2026. godine, ali je potrebna saglasnost Mađarske kako bi se to ostvarilo, izjavio je šef spoljne politike bloka, Žozep Borel.

Misija vojne pomoći EU za podršku Ukrajini (EUMAM Ukrajina) osnovana je 2022. godine s početnim mandatom od dve godine, koji ističe u novembru ove godine. Spekulacije o produženju misije pojavile su se u medijima nedavno, ali se čini da saglasnost Budimpešte još uvek nije postignuta.

Borel je istakao da su ukrajinske oružane snage pod velikim pritiskom i da će mandat EUMAM-a biti produžen za naredne dve godine, uz nadu da će biti postignut konsenzus o proširenju njenih ovlašćenja.

Pored toga, EU radi na pronalaženju načina da deblokira sredstva iz Evropskog mirovnog fonda (EPF) za nadoknadu troškova zemljama članicama koje su pružile vojnu pomoć Ukrajini. Mađarska zadržava sredstva EPF-a jer se protivi bezuslovnoj podršci EU Ukrajini i preferira mirovne pregovore umesto dalje eskalacije sukoba.

Evropska unija je uglavnom domaćin Nemačka i Poljska, a preko EUMAM-a obučeno je više od 60.000 ukrajinskih vojnika u protekle dve godine. Trenutno, komandu nad misijom ima pukovnik Bundesvera Niels Janeke, uz podršku 24 od 27 članica EU.

Preporuka Spoljnopolitičke službe EU za produženje mandata EUMAM-a stigla je još u julu prema izveštajima nemačkih medija. Navodi se da je misija razradila planove i agendu do kraja 2026. godine, pri čemu se Brisel više naginje nastavku sa EUMAM-om umesto slanja NATO trupa za obuku u samoj Ukrajini.

Neki ukrajinski vojnici su izrazili sumnju u kvalitet obuke, ističući da treninzi ne uzimaju u obzir intenzivnu prirodu stvarnih borbi protiv ruskih snaga.