UN kažu da je više od 400.000 dece u Libanu raseljeno za 3 nedelje zbog rata

UN kažu da je više od 400.000 dece u Libanu raseljeno za 3 nedelje zbog rata

Više od 400.000 dece u Libanu je raseljeno u protekle tri nedelje, saopštio je visoki zvaničnik Agencije za decu UN, upozoravajući na ozbiljnu situaciju u zemlji koja se suočava sa brojnim krizama, uključujući trenutni rat. Izraelske snage su pojačale svoje akcije protiv Hezbolaha, što je dovelo do masovnog egzodusa stanovništva.

Brojne porodice, čak 1,2 miliona ljudi, bila su primorana da napuste svoje domove usled sukoba, bežeći u Bejrut i okolna područja. Deo njih je zatražio utočište u školama koje su sada pretvorene u privremene domove za raseljene porodice.

Zamenik izvršnog direktora UNICEF-a za humanitarne akcije, Ted Čajban, istakao je zabrinutost zbog velikog broja dece koja su pogođena ovim sukobom. Naglasio je da je preko 1,2 miliona dece ostalo bez pristupa obrazovanju, jer su mnoge škole zatvorene ili oštećene usled ratnih dejstava.

Situacija je posebno teška za najranjivije grupe u zemlji, poput palestinskih i sirijskih izbeglica, čija deca takođe trpe posledice ovog sukoba. Postavlja se pitanje opasnosti od gubitka obrazovanja za stotine hiljada dece, a potrebno je hitno delovanje kako bi se ova situacija rešila.

U poslednjih nekoliko nedelja, preko 2.300 ljudi je izgubilo život u izraelskim napadima, a među njima je bilo i više od 100 dece, dok je preko 800 dece povređeno. Deca koja su raseljena smeštena su u skučene uslove, gde se po nekoliko porodica nalazi u jednoj učionici, odvojeni samo plastičnom folijom, dok su higijenski uslovi veoma loši.

Mnoge porodice su primorane da postave improvizovane skloništa duž puteva ili na javnim mestima, dok su deca izložena stalnom nasilju i traumatičnim iskustvima pucnjave i granatiranja.

Eskalacija sukoba dovela je do nefunkcionalnosti preko 100 zdravstvenih ustanova, dok su pojedine bolnice zatvorene ili rade sa smanjenim kapacitetom. Infrastruktura za vodosnabdevanje takođe je pretrpela ozbiljne štete, što je rezultiralo problemima u snabdevanju vodom za na stotine hiljada ljudi.

Ted Čajban je apelovao na zaštitu civilne infrastrukture i hitno okončanje sukoba, ističući da politička volja i prekid vatre moraju biti prioriteti kako bi se sprečile dalje patnje i razaranja.

Uprkos velikim potrebama, finansiranje humanitarnih akcija u Libanu je daleko ispod neophodnog, sa svega 8% od planiranih 108 miliona dolara obezbeđenih tri nedelje nakon eskalacije sukoba.