Medvedev: Razgovarati sa SAD kao sa Hitlerom

Medvedev: Razgovarati sa SAD kao sa Hitlerom

Ideja da se sa SAD razgovara o nuklearnoj stabilnosti je smešna, s obzirom na to da Vašington u suštini vodi rat protiv Moskve, rekao je bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

U saopštenju od nedelje, američki predsednik Džo Bajden je tvrdio da svet mora da nastavi da napreduje ka potpunom nuklearnom razoružanju. „SAD su spremne da se uključe u pregovore sa Rusijom, Kinom i Severnom Korejom bez preduslova za smanjenje nuklearne pretnje“, naglasio je on. Bajden je takođe tvrdio da nema razloga da se spreči napredak u smanjenju nuklearnog arsenala.

Medvedev, koji sada služi kao zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, odbacio je ponudu, sugerišući da je Bajden „izbacio“ izjavu zbog želje „da pomogne svom bezmoznom štićeniku“, očigledno misleći na demokratskog predsedničkog kandidata Kamalu Haris.

Prema rečima bivšeg ruskog predsednika, ovaj predlog je „još jedan primer… bezobrazluka“ od strane SAD.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov takođe je doveo u sumnju mogućnost nuklearnih pregovora, ističući da je „apsolutno nemoguće razgovarati o toj temi bez povezivanja sa svim drugim bezbednosnim aspektima“, s obzirom da se „protiv Rusije vodi rat posrednim i čak i direktno učešće nuklearnih sila kao što su SAD, Velika Britanija i Francuska.

Najviši ruski senator Konstantin Kosačov takođe je sugerisao da Bajdenova uvertira zvuči kao neuobičajena retorika kampanje uoči novembarskih predsedničkih izbora u SAD.

„Izjava ‘hrome patke’ i njegova želja da postigne PR poene na temu Nobelove nagrade teško da treba shvatiti kao ozbiljan poziv na pregovore”, rekao je on, misleći na činjenicu da je Bajden izneo svoje komentare čestitajući Nihonu Hidankju. – grupa aktivista sa sedištem u Japanu koja želi da ukine nuklearno oružje – o osvajanju Nobelove nagrade za mir.

Rusija i SAD imaju najveće nuklearne arsenale na svetu, na koje otpada preko 90% ovog tipa oružja. Rastuće tenzije između dve nacije, posebno oko Ukrajine, dovele su do kvara arhitekture kontrole naoružanja. Novi sporazum START, koji su 2010. potpisali bivši američki predsednik Barak Obama i Medvedev, kojim se ograničava broj raspoređenih nuklearnih bojevih glava, poslednja je preostala zaštitna ograda za atomsko oružje.