NATO pokreće nuklearnu vežbu „Steadfast Noon“ kao signal spremnosti za odbranu

NATO pokreće nuklearnu vežbu „Steadfast Noon“ kao signal spremnosti za odbranu

NATO započinje godišnju nuklearnu vežbu pod nazivom „Steadfast Noon“, koja će trajati dve nedelje i u kojoj će učestvovati oko 2.000 vojnika iz osam vazdušnih baza. Ova vežba nije odgovor na trenutne tenzije uzrokovane ruskom invazijom na Ukrajinu, već je zamišljena kao jasan signal Moskvi da je Alijansa spremna da se brani.

U vežbi će učestvovati 60 aviona, uključujući borbene avione sposobne za nošenje američkih nuklearnih bombi stacioniranih u Evropi, kao i bombardere velikog dometa, avione za nadzor i letelice za dopunjavanje goriva. Sva dejstva odvijaće se iznad zapadne Evrope, uključujući vazdušne baze u Belgiji i Holandiji, a vežbe će se sprovoditi i u vazdušnom prostoru Velike Britanije, Danske i Severnog mora.

NATO je potvrdio da nijedna od vežbi neće uključivati upotrebu živog oružja. Generalni sekretar NATO-a, Mark Rute, naglasio je da je nuklearno odvraćanje kamen temeljac savezničke bezbednosti i da vežba „Steadfast Noon“ predstavlja važan test ovog odvraćanja.

„Namera je poslati jasnu poruku svakom protivniku da će NATO štititi i braniti sve svoje članice,“ dodao je Rute. Ove aktivnosti, kako je istaknuto, deo su rutinske i ponavljajuće obuke Alijanse, a ne direktna reakcija na trenutne geopolitičke izazove.