Više od 80 naučnika iz Srbije među dva odsto najuticajnijih na svetu

Više od 80 naučnika iz Srbije među dva odsto najuticajnijih na svetu

Univerzitet Stenford je objavio rang liste dva odsto najuticajnijih naučnika na svetu za ovu godinu. Više od 80 naučnika iz Srbije našlo se na toj listi, saopštio je Univerzitet u Beogradu.

Više od 80 naučnika iz Srbije nalazi se na rang listi američkog Stenford univerziteta koja obuhvata dva odsto najuticajnijih naučnika na svetu u naučnim podoblastima za ovu godinu, saopštio je Univerzitet u Beogradu.

Od tog broja, pedeset naučnika je sa Univerziteta u Beogradu, ističe se u saopštenju.

Najbolje plasirani naučnici koji trenutno rade na Univerzitetu u Beogradu su Dragan Pamučar sa Fakulteta organizacionih nauka, Miroslav Dramićanin iz Institut za nuklearne nauke Vinča i Gordana Ćirić Marjanović sa Fakulteta za fizičku hemiju.

Među najuticajnijim naučnicima je i više profesora i istraživača sa Univerziteta u Beogradu koji su penzionisani, kao što je Petar Seferović, trenutno zaposleni u drugim srpskim ili inostranim ustanovama, Milan Janić i Dušan Teodorović ili su preminuli, ali su njihovi radovi i dalje među najčešće citiranima, Zaviša Janjić.

Stenfordova lista najboljih dva odsto naučnika zapravo predstavlja rangiranje koje identifikuje naučnike koji su najbolje citirani u svojim oblastima.

Zasnovana je na analizi uticaja citata u više naučnih oblasti i podoblasti koristeći podatke iz Skopus neutralne baza sažetaka i citata, koju vode nezavisni stručnjaci i priznati lideri u svojim oblastima.

U saopštenju se navodi da je indeksiranje u ovoj bazi pokazatelj kvaliteta časopisa i uticaja na globalnu akademsku zajednicu, koje može da poboljša vidljivost i kredibilitet istraživanja i podstakne akademsko napredovanje.

„Konkurencija je oštra, a prvi korak u njenom prevazilaženju je sprovođenje visokokvalitetnog istraživanja, koje mora da bude originalno, značajno i rigorozno“, navodi se u saopštenju Univeriziteta.