Više od 100 država osuđuje Izrael zato što je šefa UN proglasio personom non grata

Više od 100 država osuđuje Izrael zato što je šefa UN proglasio personom non grata

Preko stotinu članica Ujedinjenih nacija podržalo je generalnog sekretara Antonija Gutereša, osudivši Izraelovu odluku da mu zabrani ulazak u zemlju. Čile je pokrenuo kolektivnu peticiju nakon što je Izrael proglasio Gutereša personom non grata, optužujući ga da nije jasno osudio Iran.

Nakon iranskog napada, Gutereš je izrazio duboku zabrinutost zbog eskalacije sukoba u Libanu i osudio intenziviranje bliskoistočnog sukoba. Kasnije je naglasio da je snažno osudio masovne raketne napade Irana na Izrael.

U pismu koje je objavilo čileansko ministarstvo spoljnih poslova, potpisnici su izrazili duboku zabrinutost i osudu izjave izraelskog ministra spoljnih poslova. Tvrdili su da takve akcije ometaju sposobnost UN da sprovode svoj mandat, uključujući posredovanje u sukobima i pružanje humanitarne podrške.

Potpisnici su ponovili svoju podršku Guterešu i njegovu posvećenost miru, bezbednosti i poštovanju međunarodnog humanitarnog prava. Pozvali su na smislen dijalog kako bi se postigao trajni mir na Bliskom istoku.

Izraelski ministar spoljnih poslova, Izrael Kac, branio je odluku da se Gutereš stavi na crnu listu, navodeći da je to posledica njegovog antisemitskog i antiizraelskog ponašanja.

Gutereš može da nastavi da prikuplja podršku u okviru UN, ali odluka Izraela ostaje nepromenjena, rekao je Kac.