Tužba u SAD-u protiv bivšeg salvadorskog pukovnika za ubistva holandskih novinara 1982

Tužba u SAD-u protiv bivšeg salvadorskog pukovnika za ubistva holandskih novinara 1982

Brat holandskog novinara ubijenog 1982. godine koji je izveštavao o građanskom ratu u El Salvadoru, podneo je tužbu protiv bivšeg salvadorskog vojnog oficira koji je decenijama živeo u predgrađu severne Virdžinije i optužen da je orkestrirao ubistvo.

Tužba, podneta u četvrtak Okružnom sudu SAD u Aleksandriji, traži neodređenu novčanu odštetu protiv Marija Adalberta Rejesa Mene i izjavu da je on odgovoran za ubistvo Jana Kajpera i još tri holandska novinara.

Rejes Mena, sada 85, bio je pukovnik koji je komandovao Četvrtom pešadijskom brigadom El Salvadora. Komisija Ujedinjenih nacija za istinu koja je osnovana 1992. godine kao deo mirovnog sporazuma kojim je okončan građanski rat u El Salvadoru proglasila je tu jedinicu, a posebno Rejes Menu, odgovornom za smrt novinara.

Procenjuje se da je tokom građanskog rata u El Salvadoru ubijeno 75.000 civila, uglavnom od strane bezbednosnih snaga koje podržavaju SAD.

„Ubistvo holandskih novinara, koje je Komisija UN-a za istinu istakla kao jedan od najamblematičnijih zločina počinjenih tokom građanskog rata, pokazalo je brutalnost kojom su salvadorske bezbednosne snage nastojale da uguše nacionalne i međunarodne nezavisne medije u Salvadoru“, kažu advokati. napisali u svojoj žalbi.

Kajper i još trojica holandskih televizijskih novinara — Kos Koster, Hans ter Lag i Jop Vilemsen — našli su se u zasedi dok su pokušavali da otputuju na teritoriju pod kontrolom levičarske gerilske grupe koja se borila protiv Salvadorskih bezbednosnih snaga. Prema komisiji za istinu, ubistva su se dogodila u blizini vojne baze El Paraiso koja je bila pod komandom Rejesa Mene, koji je naredio zasedu.

Kajperova porodica i drugi koji su pokušavali da privedu ubice novinara pravdi decenijama su osujećeni. Ubrzo nakon što je komisija za istinu objavila svoj izveštaj, vlada Salvadora je usvojila zakon o amnestiji koji je Rejesa Menu i druge vojne oficire zaštitio od krivičnog gonjenja.

Ali Vrhovni sud Salvadora je 2016. godine proglasio zakon o amnestiji neustavnim. 2022. godine, sudija je naredio hapšenje Rejesa Mene i drugih, uključujući bivšeg ministra odbrane, generala Hozea Giljerma Garsiju i pukovnika Fransiska Antonija Morana, bivšeg direktora sadašnje -ugašena trezorska policija, u vezi sa ubistvom novinara.

Prema tužbi, Rejes Mena je završio putovanje u Salvador kada su izdati nalozi za hapšenje. U tužbi se navodi da nema naznaka da će Rejes Mena biti izručen, iako je obaveštenje o njegovom hapšenju objavljeno u Interpolu.

Ambasada Salvadora uputila je pitanja o naporima da se Rejes Mena izruči vrhovnom sudu zemlje, koji nije odgovorio. Američki Stejt department nije odgovorio na imejl u petak u kojem se traži komentar o statusu izručenja Rejesa Mene.

U gradskoj kući Rejes Mene, žena koja se predstavila kao njegova supruga, odbila je da komentariše u četvrtak i rekla da će preneti zahtev novinara za komentar njihovom advokatu, koga nije identifikovala.

Centar za pravdu i odgovornost, neprofitna pravna grupa koja je podnela tužbu u ime Kajperovog brata, Gerta Kajpera, pokrenula je više slučajeva tokom godina protiv pojedinaca optuženih za ratne zločine u inostranstvu prema američkim zakonima kao što je Zakon o zaštiti žrtava torture.

U 2019. godini, porota u zgradi suda u Aleksandriji pronašla je čoveka iz severne Virdžinije koji je nekada služio kao pukovnik u somalskoj vojsci tokom režima diktatora Siada Barea odgovornim za mučenje jednog Somalijaca 1980-ih. Žiri je dosudio 500.000 dolara odštete. Takođe je dobio 21 milion dolara zaostalu presudu protiv bivšeg somalijskog ministra odbrane i premijera Mohameda Alija Samantara.

Drugi pokušaji da se strani zvaničnici pozovu na odgovornost su propali. Ranije ove godine, sudija u Aleksandriji odbacio je niz građanskih tužbi protiv libijskog vojnog komandanta Kalife Hiftera, koji je živeo u Virdžiniji i optužen za ubijanje nedužnih civila u građanskom ratu u toj zemlji. Hajfterske tužbe nije podneo Centar za pravdu i odgovornost.