Lek protiv raka mogao bi da se koristi za spasavanje udova pacijenata obolelih od perifernih arterija, sugeriše studija

Lek protiv raka mogao bi da se koristi za spasavanje udova pacijenata obolelih od perifernih arterija, sugeriše studija

Istraživači sa Instituta za istraživanje srca (HRI) došli su do novog otkrića, otkrivši da bi postojeći lek koji se koristi za ubijanje tumorskih ćelija kod pacijenata sa rakom mogao da se koristi i za spasavanje udova pacijenata sa začepljenim arterijama u nogama.

Pretklinička studija HRI-ovog Centra za bolest perifernih arterija (PAD) otkrila je da Conatumumab može efikasno da leči PAD, vaskularni poremećaj koji uzrokuje abnormalno sužavanje arterija donjih ekstremiteta, efektivnim rastom novih krvnih sudova, zaobilazeći blokadu i obnavljajući protok krvi u pogođeni delovi tela.

Istraživački rad je objavljen u časopisu Science Advances.

Dr Sian Cartland iz HRI-ovog Centra za PAD i glavni autor istraživačkog rada, kaže da bi ovo otkriće moglo spasiti udove i živote.

„Često nazivamo PAD manjim rođakom srčanog i moždanog udara jer znamo mnogo manje o tome i kao rezultat toga tretmani su manje napredni,“ rekao je dr Kartland.

„Iznenađujuće otkriće da lek razvijen da ubije ćelije raka može da obnovi protok krvi u oblastima pogođenim PAD-om daje nam potpuno novu nadu da preokrenemo bolest.

PAD je vrsta kardiovaskularne bolesti koja pogađa jednog od pet starijih Australijanaca i odgovorna je za jednu amputaciju udova svaka dva sata. Trenutno ne postoji tretman koji bi zaustavio bolest, a najbolja opcija za pacijente usporava njenu progresiju.

Doc. Meri Kavurma, koja vodi HRI centar za PAD, kaže da predkliničko otkriće utire put da se brzo pređe na ispitivanja na ljudima.

„Ljek je testiran na pretkliničkim modelima PAD-a i in vitro u ćelijama, i arterijama prikupljenim od pacijenata sa PAD-om koji su bili podvrgnuti amputaciji.

„Sve toksikološke i bezbednosne studije za ovaj lek su već urađene kao lek protiv raka, što je velika prepreka koju nećemo morati da prevaziđemo“, objasnio je doc. Kavurma.

„Znanje da je lek bezbedan za upotrebu kod pacijenata znači da sada možemo vrlo brzo da pređemo na sledeću fazu istraživanja.“

Ovaj napredak je deo stalne posvećenosti HRI-a da se bavi PAD-om, nakon pokretanja Centra za PAD ranije 2024. Ovaj centar, u saradnji sa bolnicama za repatrijaciju Kraljevskog princa Alfreda i Konkorda, kao i Univerzitetom u Sidneju, služi kao glavni centar za PAD istraživanje, regrutovanje, kontakt i mentorstvo.