Mlečna kiselina pomaže u opuštanju krvnih sudova, može poboljšati zdravlje mišića i srca

Mlečna kiselina pomaže u opuštanju krvnih sudova, može poboljšati zdravlje mišića i srca

Nova studija na pacovima pokazuje da laktat, supstanca koja se nalazi u mišićima, pokreće kaskadu delovanja u mišićima koja pomaže krvnim sudovima da se opuste. Iznenađujući rezultati objavljeni su pre štampanja u časopisu Function.

Laktat, takođe poznat kao mlečna kiselina, je nusproizvod koji dolazi iz procesa razgradnje šećera i drugih ugljenih hidrata. Mlečna kiselina se nakuplja u mišićima tokom intenzivnog vežbanja.

Istraživači su pokušali da shvate kako tkivo skeletnih mišića oko krvnih sudova može uticati na ponašanje krvnih sudova. Oni su analizirali nivoe RNK, mitohondrija i laktata iz uzoraka arterija i mišića pacova da bi odredili vaskularni tonus krvnih sudova. Istraživački tim je otkrio da laktat u arterijama oslobađa azot oksid, supstancu koja ograničava kontrakciju krvnih sudova.

„Zdravi skeletni mišići pomažu u održavanju krvnih sudova opuštenim i regulišu krvni pritisak. Kada su mišići oslabljeni, ovaj proces možda neće funkcionisati kako treba, što može dovesti do visokog krvnog pritiska ili prevremenog starenja krvnih sudova. Razumevanje ove veze između mišića i krvnih sudova može dovesti do novi tretmani koji imaju koristi i za zdravlje skeletnih mišića i za srce“, rekla je dr Kamila Fereira Venčeslav, odgovarajući autor studije.