Vežbanje tokom trudnoće može zaštititi dete od astme

Vežbanje tokom trudnoće može zaštititi dete od astme

Rizik od astme kod deteta može da se smanji za skoro polovinu ako se majka bavi aktivnim fizičkim vežbama najmanje tri puta nedeljno tokom trudnoće, u poređenju sa detetom majke koja je manje aktivna, nova studija Univerziteta Istočne Finske ( UEF), Univerzitetska bolnica Kuopio (KUH) i Finski institut za zdravlje i dobrobit (THL).

Istraživači su koristili podatke od skoro 1.000 parova majka-dete u studiji Kuopio Birth Cohort, KuBiCo, koja je praćena od trudnoće do 7. godine života deteta.

Poznato je da vežbanje majke tokom trudnoće pozitivno utiče na zdravlje majke i deteta. U prethodnoj studiji, vežbanje majke tokom trudnoće takođe je bilo povezano sa ojačanom funkcijom pluća novorođenčeta.

„Ovo je prvi put da posmatramo povezanost između vežbanja majke i razvoja astme kod deteta“, kaže doktorska istraživačica Emma-Reetta Musakka, dipl.

Vežbanje majke i rizik od astme kod deteta povezani su sa mnogim istim zdravstvenim, životnim i ekološkim faktorima, kao što su težina majke, stres, bolest, porodične navike vežbanja, ishrana i, na primer, posedovanje psa.

Ova studija, objavljena u Medu, objasnila je potencijalni uticaj ovih i nekoliko drugih sličnih faktora na rezultate, ali nije objasnila zaštitnu povezanost vežbanja majke sa rizikom od astme kod deteta.

„Naši nalazi snažno sugerišu da vežbanje majke tokom trudnoće ima nezavisan pozitivan efekat na fetus i na kasnije zdravlje deteta“, kaže Musakka.

Poznato je da vežbe majke utiču na aktivnost fetusa i pokrete disanja fetusa, koji podržavaju razvoj pluća.

„Još ne znamo zašto se vežbanje majke manifestuje kao smanjeni rizik od astme kod deteta, ali jedna od mogućnosti je da podržava sazrevanje pluća fetusa“, ​​napominje Musakka.

„Do danas je izbegavanje dima cigareta tokom trudnoće bilo među jedinim efikasnim načinima da se smanji rizik od astme kod deteta. Stoga je intrigantno da umereno vežbanje majke tokom trudnoće može imati jednako snažan zaštitni efekat na rizik od astme kod deteta kao da jedan od roditelja prestaje da puši“, kaže dr Pirka Kirjavainen, vodeći istraživač studije.

Nalazi nisu pokazali da bi povećanje količine vežbanja preko tri puta nedeljno bilo povezano sa još manjim rizikom od astme. Međutim, potrebna su dalja istraživanja o ulozi količine i intenziteta vežbanja tokom trudnoće u prevenciji astme. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje trudnicama da se bave oko 2,5 sata umerenog vežbanja nedeljno.

„Nalazi su veoma obećavajući u smislu prevencije astme. Veoma je ohrabrujuće videti da bavljenjem razumnim količinama vežbanja, majke mogu značajno uticati ne samo na svoje zdravlje, već i na zdravlje svog deteta“, kaže Kirjavainen.