Ozbiljna solarna oluja mogla bi dodatno opteretiti električne mreže jer se SAD suočavaju sa velikim uzastopnim uraganima

Ozbiljna solarna oluja mogla bi dodatno opteretiti električne mreže jer se SAD suočavaju sa velikim uzastopnim uraganima

Ozbiljna solarna oluja stiže na Zemlju koja bi mogla dodatno opteretiti električne mreže dok se SAD suočavaju sa velikim uzastopnim uraganima, saopštili su u sredu svemirski prognostičari.

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu izdala je ozbiljnu geomagnetnu oluju za četvrtak do petak nakon što je ranije ove nedelje otkriven izliv sunca. Takva oluja mogla bi privremeno da poremeti struju i radio signale.

NOAA je obavestila operatere elektrana i letelica u orbiti da preduzmu mere predostrožnosti. Takođe je upozorio Federalnu agenciju za vanredne situacije o mogućim prekidima u snabdijevanju električnom energijom, jer se organizacija nosi sa razornim posledicama uragana Helene i sprema se za uragan Milton koji prolazi preko Meksičkog zaliva prema Floridi.

Prognostičari ne očekuju da će najnovija solarna oluja nadmašiti onu koja je pogodila Zemlju u maju, najjaču u više od dve decenije. Ali neće znati sa sigurnošću sve dok ne bude udaljen samo 1,6 miliona kilometara, gde svemirske letelice to mogu izmeriti.

Florida je dovoljno daleko na jugu da izbegne bilo kakve poremećaje u snazi zbog solarnog udara, osim ako ne postane mnogo veći, rekao je naučnik Rob Steenburgh iz NOAA-ovog Centra za predviđanje vremenskih prilika u svemiru.

„To dodaje malo više na nivo udobnosti“, rekao je Steenburgh. „Zašto smo ovde je da ih obavestimo kako bi se mogli pripremiti.“

Stručnjaci su više zabrinuti zbog potencijalnih efekata na električne mreže u oblastima koje je pre dve nedelje pogodio uragan Helene, rekao je NOAA prognostičar svemirskog vremena Šon Dal.

Oluja bi takođe mogla da izazove severna svetla čak na jugu u SAD, kao što je donji zapad i severna Kalifornija, iako su tačne lokacije i vremena neizvesni, navodi NOAA. Skigazeri se podsećaju da usmere svoje pametne telefone nagore za fotografije; uređaji često mogu uhvatiti aurore koje ljudske oči ne mogu.

Majska solarna oluja proizvela je blistave aurore širom severne hemisfere i nije dovela do većih poremećaja.

Sunce je blizu vrhunca svog trenutnog 11-godišnjeg ciklusa, što izaziva svu nedavnu solarnu aktivnost.