Invazija crvenih grinje u Libiji preti poljoprivredi i ekonomiji

Invazija crvenih grinje u Libiji preti poljoprivredi i ekonomiji

U severozapadnoj Libiji, mala, ali veoma destruktivna crvena paukova grinja postala je ozbiljna pretnja poljoprivredi, uzrokujući značajne gubitke useva i izazivajući strah od širenja krize na širi region. Ove grinje, koje su obično manje od pola milimetra, hrane se biljnim sokom, što dovodi do opadanja i sušenja lišća i plodova.

Poljoprivrednici u okviru projekta razvoja poljoprivrede Vadi Al-Hai izveštavaju o katastrofalnim posledicama infestacije grinja. Mnogi voćnjaci i povrtne kulture su uništeni, a stručnjaci ukazuju na to da su klimatske promene doprinele pogoršanju situacije. Fati Al-Tahir, specijalista za zaštitu bilja u Ministarstvu poljoprivrede, ističe da je ova štetočina postala neviđeno brutalna u poslednjim godinama.

Projekat Vadi Al-Hai obuhvata 12.000 hektara i više od 400 farmi, gde se gaji voće poput smokava, nara i grožđa, kao i povrće. Ašur Suvaisi, koordinator poljoprivrede u opštini Garjan, upozorava da je većina stabala u njegovoj oblasti zaražena i da se štetočina brzo širi na okolne gradove.

Crvene paukove grinje, poznate i kao grinje sa dve tačke, brzo se razmnožavaju pod visokim temperaturama i mogu se prilagoditi različitim uslovima, što ih čini jednim od najrazornijih poljoprivrednih štetočina u severnoj Africi.

Džamal Brejm, vlasnik jedne od pogođenih farmi, izvestio je da su grinje prvi put zabeležene 2017. godine, uništavajući više od 1.400 stabala smokava i 1.200 stabala nara. Njegovi napori u borbi protiv grinja, koristeći dostupne pesticide, bili su neuspešni, a on krivi vladu i međunarodne organizacije za ignorisanje problema.

Prema Suvaisiju, klimatski uslovi, uključujući smanjenje padavina sa 270 mm godišnje na 50 mm, kao i sve veće temperature, doprinose širenju štetočine. Porast temperature smanjuje vreme potrebnog crvenoj paukovoj grinji da pređe iz jajeta u odraslu fazu, povećavajući brzinu reprodukcije.

Istraživači su zabrinuti zbog upotrebe nespecifičnih pesticida, koji mogu doprineti razvoju otpornosti kod štetočina. Rachid Boulmatat, asistent za poljoprivrednu entomologiju, naglašava potrebu za integrisanim strategijama kontrole i uspostavljanjem sistema ranog otkrivanja štetočina.

Mohamed Amrani, predstavnik FAO-a, naglašava važnost monitoringa i laboratorijskih analiza pesticida kako bi se osigurala njihova efikasnost. Abdul Madžid Al-Bagdadi, šef Nacionalnog centra za prevenciju, upozorava na ogromne gubitke izazvane invazijom grinje i najavljuje planove za borbu protiv štetočine, pod uslovom da budžeti i bezbednosni uslovi to dozvole.

Invazija crvenih paukovih grinje predstavlja ozbiljnu pretnju za poljoprivredu u Libiji, sa potencijalno katastrofalnim posledicama za ekonomiju i sigurnost hrane. Hitne akcije i saradnja između vlasti, farmera i međunarodnih organizacija su neophodne kako bi se prevazišli izazovi i smanjile posledice ove krize.