Teniski turnir u Vimbldonu zamenjuje linijske sudije sa AI tehnologijom u prekidu sa tradicijom

Teniski turnir u Vimbldonu zamenjuje linijske sudije sa AI tehnologijom u prekidu sa tradicijom

Više nema te dugogodišnje vimbldonske tradicije linijskih sudija obučenih u elegantne uniforme.

All England Club objavio je u sredu da će se veštačka inteligencija koristiti za „izlaz“ i „grešenje“ na šampionatima od 2025. godine.

Organizatori Vimbldona rekli su da je odluka o usvajanju elektronskog pozivanja uživo doneta nakon opsežnog testiranja na turniru 2024. i da se „nadovezuje na postojeću tehnologiju praćenja lopte i pozivanja linija koja je na snazi dugi niz godina“.

„Smatramo da je tehnologija dovoljno robusna i da je pravo vreme da se preduzme ovaj važan korak u traženju maksimalne preciznosti u našem suđenju“, rekla je Seli Bolton, izvršna direktorka All England Cluba. „Za igrače, to će im ponuditi iste uslove pod kojima su igrali na brojnim drugim događajima na turneji.“

Bolton je rekao da Vimbldon ima odgovornost da „uravnoteži tradiciju i inovaciju“.

„Linijski sudije su igrali centralnu ulogu u našem sudijskom rasporedu na šampionatima dugi niz decenija“, rekla je ona, „i mi prepoznajemo njihov vredan doprinos i zahvaljujemo im se na njihovoj posvećenosti i usluzi“.

Tehnologija pozivanja po liniji se već dugo koristi na Vimbldonu i drugim teniskim turnirima za pozivanje bez obzira da li su servisi in ili aut.

All England Club je takođe u sredu saopštio da će finale singla za žene i gospodu biti održane kasnije u 16 ​​časova. po lokalnom vremenu druge subote i nedelje — i posle finala dubl tih dana.

Bolton je rekao da su potezi učinjeni kako bi se osiguralo da se dan finala „gradi ka krešendu finala singla za dame i gospodu, pri čemu će naši šampioni biti krunisani pred najvećom mogućom publikom širom sveta“.