Vučić danas u Dubrovniku na Samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa

Vučić danas u Dubrovniku na Samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće danas na Samitu Ukrajina – Jugoistočna Evropa, koji se održava u Dubrovniku, saopštila je pres služba predsednika.

U Dubrovniku se održava Samit Ukrajina – Jugoistočna Evropa, na kojem će učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Reč je o trećem samitu u tom formatu – prvi je održan u avgustu 2022. u Atini, a drugi u februaru ove godine u Tirani.

Suorganizator samita zajedno s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je doputovao u Dubrovnik.

Učesnici bi trebalo da prihvate zajedničku Dubrovačku deklaraciju. Njene glavne tačke su osuda ruske agresije, podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine uključujući i poluostrvo Krim, podrška mirovnom planu predsednika Zelenskog, zahtev za procesuiranje ratnih zločina u Ukrajini, podrška evrointegracijama Kijeva i članstvu u NATO-u kad se za to steknu uslovi, kao i podrška energetskoj bezbednosti i obnovi Ukrajine nakon završetka rata.

Nezvanično, beogradski mediji prenose da su iz predloženog teksta, diplomatskom borbom Srbije, između ostalog, izbačene rečenice o obaveznom uvođenju sankcija Rusiji i obaveznoj vojnoj podršci Ukrajini.