Kripto berza tuži regulatora američkog tržišta

Kripto berza tuži regulatora američkog tržišta

Berza kriptovaluta Cripto.com podnela je tužbu protiv američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC) zbog, za šta veruje, prekoračenja zakonskih granica u regulisanju kripto industrije.

Odluka Cripto.com da tuži SEC usledila je nakon što je dobila takozvano Velsovo obaveštenje od regulatora, navodi se u saopštenju objavljenom na veb stranici kompanije u utorak. Kompanija tvrdi da nastoji da zaštiti budućnost industrije.

Velsovo obaveštenje je formalna izjava da regulator namerava da preporuči mere sprovođenja protiv njega. Prema Rojtersu, kripto-poslovanje platforme za maloprodaju Robinhood, glavna američka kripto berza Coinbase i NFT tržište OpenSea su među kompanijama u industriji digitalnih sredstava koje su primile takva obaveštenja.

„Neovlašćene i nepravedne” akcije SEC-a prema kripto industriji nisu ostavile drugog izbora osim da podnese tužbu, navodi Cripto.com sa sedištem u Singapuru.

„Naša tužba tvrdi da je SEC jednostrano proširila svoju nadležnost izvan zakonskih ograničenja i odvojeno da je SEC uspostavila nezakonito pravilo da je trgovina skoro svim kripto imovinom transakcije hartijama od vrednosti, bez obzira na to kako se prodaju…“

„Nastojimo da zaustavimo nezakonite radnje SEC-a koje prekoračuju njihova ovlašćenja i krše savezni zakon“, navodi se u saopštenju.

Odvojeno, kompanija je podnela peticiju Komisiji za trgovinu robnim fjučersima (CFTC) i SEC-u, tražeći zajedničko tumačenje da potvrdi da određene derivate kriptovaluta isključivo reguliše CFTC.

Kripto industrija se suočila sa regulatornim udarom SAD od kolapsa FTX-a 2022. Berza sa sedištem na Bahamima je razotkrivena kao Ponzi šema koja se koristi za sifoniranje sredstava investitora u džepove rukovodilaca i, putem donacija, političara.

Kripto kompanije su od tada optužile SEC za prekoračenje i kršenje njene nadležnosti, dok je agencija tvrdila da ima ovlašćenja da reguliše kriptovalute prema postojećim zakonima.

Akcije SEC-a u vezi sa kriptovalutama porasle su za više od 50% u 2023. u odnosu na prethodnu godinu, prema američkoj advokatskoj firmi Troutman Pepper. Firme očekuju da će se ovaj trend nastaviti.