Istraživači otkrivaju nove načine da „isključe“ receptore uključene u inflamatorne bolesti

Istraživači otkrivaju nove načine da „isključe“ receptore uključene u inflamatorne bolesti

Godine 2019, istraživački tim predvođen Stevenom Mansoorom, MD, Ph.D., sa Univerziteta za zdravlje i nauku u Oregonu, otkrio je revolucionarnu strukturu proteina koji je povezan sa različitim zdravstvenim stanjima, od raka do neuroloških problema. Ovaj protein, poznat kao receptor P2Ks 7, igra ključnu ulogu u ćelijskim procesima, a njegovo aktiviranje može dovesti do upale i smrti ćelije.

U nedavno objavljenoj studiji u časopisu Science Advances, Mansoor i Adam Oken su istraživali strukturu receptora P2Ks 7 nakon što je vezan za različite antagoniste. Njihova istraživanja su otkrila tri tipa blokatora koji mogu sprečiti aktivaciju ovog receptora, uključujući i jedinstvene karakteristike blokatora morske zvezde.

Mansoor ističe važnost razlikovanja sedam podtipova receptora P2Ks, kako bi se precizno razumela njihova funkcija i omogućio razvoj efikasnih tretmana. Njihova istraživanja su otkrila ključne delove receptora koji su odgovorni za snažan odgovor na aktivatore.

Cilj Mansoor laboratorije je razviti molekule koje mogu tačno ciljati i kontrolisati funkciju receptora P2Ks 7. Njihova istraživanja su usmerena ka razvoju novih terapeutika za lečenje bolesti srca, raka i drugih inflamatornih stanja.

U 2022. godini, Mansoor je započeo razvoj efikasnijih lekova razumevajući molekularne mehanizme delovanja P2Ks receptora. Njihova najnovija studija nastavlja istraživanje u cilju blokiranja aktivacije ovih receptora u inflamatornim bolestima.