Parker solarna sonda završava 21. blizak prilaz Suncu

Parker solarna sonda završava 21. blizak prilaz Suncu

NASA-ina solarna sonda Parker završila je svoj 21. blizak pristup Suncu 30. septembra, izjednačivši sopstveni rekord udaljenosti tako što je došla na oko 4,51 miliona milja (7,26 miliona kilometara) od sunčeve površine. Sledeća stanica: Venera.

Bliski pristup (poznat kao perihel) desio se u 5:15 UTC – ili 00:15 EDT – sa solarnom sondom Parker koja se kretala 394.700 milja na sat (635.300 kilometara na sat) oko Sunca, što je ponovo u skladu sa sopstvenim rekordom. Letelica se prijavila 3. oktobra sa operaterima misije u Laboratoriji za primenjenu fiziku Džona Hopkinsa u Lorelu u Merilendu—gde je svemirska letelica takođe projektovana i napravljena—sa signalnim signalom koji pokazuje da je u dobrom stanju i da svi sistemi rade normalno.

Perihelion je označio srednju tačku u 21. solarnom susretu misije, koji je počeo 25. septembra i traje do 5. oktobra.

Blisko približavanje ove nedelje označilo je poslednji put kada će Parker leteti oko Sunca na ovoj udaljenosti i brzini pre nego što napravi prvi od svoja tri poslednja, najbliža prilaza svojoj primarnoj misiji 24. decembra. U tom trenutku, sa svojom orbitom oblikovanom Poslednja misija za pomoć gravitaciji Venere – prelet 6. novembra, svemirska letelica će odleteti samo 3,8 miliona milja od površine Sunca, krećući se oko 430.000 milja na sat.