SZO planira drugi krug vakcinacije protiv poliomijelitisa u Gazi

SZO planira drugi krug vakcinacije protiv poliomijelitisa u Gazi

Svetska zdravstvena organizacija, ili SZO, pregovara sa Izraelom o novom prekidu vatre u pojasu Gaze kako bi se deca po drugi put vakcinisala protiv dečije paralize.

Vlastima su predstavljeni planovi za kampanju vakcinacije između 14. i 29. oktobra, izjavio je u petak Ajadil Saparbekov, službenik SZO za hitnu pomoć za okupirane palestinske teritorije.

Plan je da se obezbedi neophodna druga doza za 590.000 dece mlađe od 10 godina. Oni će takođe dobiti vitamin A za jačanje imunološkog sistema.

Početkom septembra, izraelska vojska je poštovala primirje ograničeno vremenski i na lokaciji kako bi volonteri mogli da brinu o deci u centrima za vakcinaciju i tokom kućnih poseta. Saparbekov je rekao da su i ovoga puta potrebne iste obaveze.

Pojas Gaze je bio bez poliomijelitisa 25 godina. Zbog masovnih raseljavanja i nehigijenskih uslova u kojima su ljudi morali da žive mesecima, virus koji može izazvati dečiju paralizu ponovo se pojavio u uzorcima vode. Do sada je utvrđeno da je jedna beba zaražena virusom.