Samoa upozorava na izlivanje nafte sa broda novozelandske mornarice koji je potonuo i zapalio se

Samoa upozorava na izlivanje nafte sa broda novozelandske mornarice koji je potonuo i zapalio se

Izlivanje nafte je „velika verovatnoća“ iz prizemljenog broda novozelandske mornarice koji je potonuo i zapalio se kod obale Samoe, rekao je vršilac dužnosti premijera te pacifičke ostrvske države u nedelju uveče.

Zvaničnici Samoe sprovode procenu uticaja na životnu sredinu u oblasti gde je brod potonuo u nedelju ujutro, rekao je vršilac dužnosti premijera Tuala Tevaga Jozefo Ponifasio u saopštenju.

Svih 75 ljudi na brodu HMNZS Manavanui odvedeno je na bezbedno na splavove za spasavanje u „izazovnim uslovima“ i mraku, rekao je novinarima načelnik novozelandske mornarice kontraadmiral Garin Golding. Plovilo je bilo oko milju od obale kada se prizemljilo na greben i počelo da preuzima vodu, ali je prvim preživelima trebalo pet sati da stignu do kopna, rekao je on.

Novi Zeland će održati istražni sud o gubitku broda, koji je bio jedan od devet u njegovoj mornarici. Uzrok katastrofe nije poznat.

Specijalizovano ronilačko i hidrografsko plovilo bilo je u upotrebi od 2019. Ispitivalo je greben kod obale Upolua, najnaseljenijeg ostrva Samoe, kada se nasukalo na greben.

Činilo se da fotografije i video snimci snimljeni sa obale pokazuju popis broda pre nego što su potpuno nestali ispod talasa, sa velikim oblakom dima koji se dizao tamo gde je potonuo. Ministarka odbrane Džudit Kolins rekla je da ne očekuje da će brod biti spašen.

„Ovo je brod koji je, nažalost, prilično nestao“, rekla je ona novinarima.

Među njima su bili civilni naučnici i strano vojno osoblje, rekao je Golding. Vlasti Samoe saopštile su da su neki zbrinuti zbog lakših povreda.

Na brodu je bilo „puno goriva“ i napori su se usmerili na procenu potencijalnog uticaja na životnu sredinu, rekao je Kolins za Radio Novi Zeland u ponedeljak. Novi Zeland bi „očigledno morao da prednjači“ ako dođe do izlivanja, dodala je ona.

Stanje stare vojne opreme Novog Zelanda izazvalo je upozorenja odbrambene agencije, koja je u martovskom izveštaju opisala mornaricu kao „izuzetno krhku“, sa brodovima u mirovanju zbog problema sa zadržavanjem osoblja potrebnog za njihovo servisiranje i održavanje.

Golding je rekao da je HMNZS Manavanui prošao uobičajeno održavanje pre raspoređivanja. Kapetan broda je bio iskusni komandant koji je na brodu radio dve godine, rekao je.