Dva ruska nosača raketa Kalibr u Crnom moru

Dva ruska nosača raketa Kalibr u Crnom moru

U Crnom moru trenutno borave dva neprijateljska broda koji su opremljeni raketama tipa Kalibr. Ove informacije su javno iznete putem operativnih podataka Mornarice Oružanih Snaga Ukrajine, objavljenih na Fejsbuku 6. oktobra 2024. godine.

Prema navedenim informacijama, u Crnom moru se nalaze dva neprijateljska broda koji su nosioci krstarećih raketa tipa Kalibr, s ukupnim kapacitetom do 8 projektila. Nasuprot tome, u Azovskom moru trenutno nema neprijateljskih brodova, kako se navodi u pomenutom izveštaju.

Prema podacima ukrajinske ratne mornarice, u Sredozemnom moru se nalazi trenutno tri neprijateljska broda, od kojih su dva nosioci krstarećih raketa tipa Kalibr, sa mogućnošću lansiranja do 20 projektila.

Dodatno, prema informacijama Ratne mornarice, tokom proteklog dana, u ime Ruske Federacije, kroz Kerčki moreuz su prošla 10 brodova koji su uputili ka Crnom moru, od kojih je sedam nastavilo putovanje ka Bosforu. Takođe, pet brodova je upućeno ka Azovskom moru, od kojih je jedan krenuo iz pravca Bosfora.

Ruska „flota u senci“ transportuje naftu kroz Finski zaliv koristeći tankere koji nisu adekvatni za plovidbu otvorenim morem.