Anatolij Antonov završava mandat ruskog ambasadora u SAD

Anatolij Antonov završava mandat ruskog ambasadora u SAD

Anatolij Antonov završio je mandat ruskog ambasadora u SAD, saopštilo je u nedelju rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Diplomata se vraća u Moskvu usred neviđenih tenzija između dve nuklearne supersile.

„Ruski ambasador u SAD, Anatolij Antonov, završio je službu u Vašingtonu i na putu je za Moskvu“, navodi se u kratkom saopštenju Ministarstva spoljnih poslova koje prenose ruske novinske agencije. Ministarstvo nije dalo dodatne detalje i do sada nije imenovalo njegovog naslednika.

Antonov je ranije rekao novinarima kako je ruskim diplomatama postalo sve teže da rade u SAD jer su bilateralni odnosi „raspadali“. On je ranije ove nedelje rekao da su on i njegove kolege bili izloženi „pretnjama fizičkim nasiljem“.

Otvoreni izaslanik imenovan je na svoju funkciju u avgustu 2017. kada su se veze između država već pogoršavale zbog navoda o mešanju Rusije u predsedničke izbore u SAD. Moskva je demantovala ove tvrdnje i optužila političare u Vašingtonu za izazivanje straha i namerne pokušaje klevetanja Rusije.

Bilateralni odnosi su krenuli nizbrdo nakon izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba u februaru 2022. godine, pri čemu su neki posmatrači zabrinuti da bi tenzije između Moskve i Vašingtona mogle eskalirati u potpuni rat.

SAD i Rusija su u više navrata proterivale međusobne diplomate poslednjih godina. SAD su 2017. naredile zatvaranje ruskog konzulata u San Francisku, kao i imovine ruske trgovinske misije u Vašingtonu i Njujorku. Moskva je odgovorila zahtevom da se zatvori američki konzulat u Sankt Peterburgu. SAD su 2020. obustavile rad dva svoja preostala konzulata u Rusiji.