Rak dojke pogađa 1 od 8 žena: Stručnjaci savetuju kako se nositi sa dijagnozom i lečenjem

Rak dojke pogađa 1 od 8 žena: Stručnjaci savetuju kako se nositi sa dijagnozom i lečenjem

Rak dojke pogađa jednu od osam žena u Sjedinjenim Državama, a suočavanje sa ovom teškom dijagnozom često može izazvati osećaj usamljenosti. U cilju pružanja podrške ženama koje se suočavaju s ovim izazovima, hirurzi sa Američkog koledža hirurga (ACS) nude dragocene savete za navigaciju kroz proces lečenja.

Prvo, tretman raka dojke zavisi od njegovog stadijuma i vrste. Postoje različite hirurške opcije, kao i terapije koje kombinuju imunoterapiju i hemoterapiju, posebno za trostruko negativan rak dojke, koji predstavlja agresivan oblik bolesti, a posebno pogađa crne žene. Dr. Katharine Jao, predsedavajuća Nacionalnog programa akreditacije centara za dojke (NAPBC), naglašava važnost individualizovanih razgovora između pacijentkinja i lekara o preferencijama i vrednostima pacijentkinje prilikom odlučivanja o lečenju.

„Svaka odluka o lečenju treba da odražava ne samo dijagnozu, već i ciljeve pacijentkinje, kao što su želja za operacijom koja štedi tkivo ili potpunim uklanjanjem dojke“, rekla je dr. Jao. Takođe, upozorava da rak dojke može značajno uticati na mentalno zdravlje, pa je briga o emocionalnom blagostanju ključna tokom celog procesa.

Dr. Daniela Ochoa, predsedavajuća Komisije za rak u državi Arkansas, savetuje da se potraži pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje kako bi se nosili sa stresom i emocijama. Grupe za podršku i wellness programi mogu pomoći pacijentkinjama da razviju veštine suočavanja.

Jedan od najvažnijih aspekata lečenja raka dojke je timska podrška. Sveobuhvatna nega uključuje saradnju između hirurga, onkologa, medicinskog osoblja, socijalnih radnika i drugih stručnjaka. Kada se postavi dijagnoza, žene bi trebalo da se sastanu sa svojim timom za negu kako bi razgovarale o opcijama, a briga se ne završava nakon jednog sastanka ili operacije.

Dr. Jao naglašava važnost izgradnje poverenja u tim koji pomaže tokom lečenja. „Pacijenti treba da potraže tim kojem veruju i koji može da ih podrži u najtežim trenucima“, zaključila je dr. Jao.

U vreme kada se suočavate sa dijagnozom raka dojke, važno je imati podršku i strategije koje će vam pomoći da prebrodite izazove i osigurate emocionalno i fizičko zdravlje tokom lečenja.