Ruska bomba uništila ukrajinsko skladište municije

Ruska bomba uništila ukrajinsko skladište municije

Ruska vojska je izvršila napad na skladište municije u južnom delu Donjecke Narodne Republike (DNR), koristeći jednu od najmoćnijih bombi u svom arsenalu. Ministarstvo odbrane je potvrdilo ovaj događaj objavivši snimak napada. Napad se desio u selu Razliv, oko 23 kilometra zapadno od logističkog čvorišta Kurahova, koje koriste ukrajinske snage. Selo je takođe blizu Velike Novoselke, grada u Donbasu koji je pretvoren u tvrđavu.

Snimak objavljen putem Telegrama prikazuje trenutak kada je bomba bačena na zgrade na periferiji sela, uzrokujući ogromnu eksploziju i stvarajući guste oblake dima. Korišćena bomba je FAB-3000, namenjena uništavanju neprijateljskih utvrđenja i vojnih industrijskih objekata. Ova bomba je jedna od najmoćnijih u seriji, težine preko 3 tone, sa eksplozivom ekvivalentnim 1,4 tone TNT-a.

Ruska vojska je ove godine počela da oprema svoje bombe univerzalnim modulima za korekciju i navođenje (UMPK), čime poboljšava preciznost i efikasnost svog naoružanja. UMPK su prvo korišćene sa manjim bombama serije FAB, a sada su implementirane i na FAB-3000 bombama.

Ovaj napad se dogodio istovremeno sa oslobađanjem grada Ugledara, važnog strateškog položaja koji je bio poprište žestokih borbi u prošlosti. Ugledar je lociran 40-ak kilometara jugoistočno od Razliva i bio je važan cilj za ruske snage.