Imuni odgovor za koji se misli da pomaže raku može biti neočekivani lek

Imuni odgovor za koji se misli da pomaže raku može biti neočekivani lek

Korištenje „jin i jang“ imuniteta pacijenata oboljelih od raka moglo bi povećati njihove šanse za preživljavanje, prema dvije nove studije. Fokus je na zanemarenom tipu imunološkog odgovora.

Imunoterapija, kao novi tretman za rak, temelji se na prilagođavanju sopstvene odbrane pacijenta kako bi bila efikasnija u borbi protiv sopstvenih ćelija izdajnika. Međutim, iako obećavajuća, efikasnost ove taktike nije univerzalno garantovana.

Naučnici su istražujući razloge zašto neki pacijenti ostaju u dugotrajnoj remisiji nakon ovog tretmana, dok drugi dožive recidiv, otkrili da uspešniji slučajevi pokazuju znake drugačijeg imunološkog odgovora.

Ranije je bilo verovanje da ovaj specifični tip imunološkog odgovora podržava rast raka, međutim, nova istraživanja su pokazala suprotno.

U jednoj od studija, istraživači su uporedili imunoterapiju raka na miševima, koristeći ili jedan ili dvostruki imuni odgovor. Značajno je da je 86 procenata miševa koji su primili kombinovani tretman izlečeno od raka, dok nijedan miš sa jednim odgovorom nije preživeo više od nekoliko nedelja.

Dodatno, miševi koji su bili izlečeni, a zatim su dobili nove tumore 70 dana nakon terapije, su uspešno nastavili borbu protiv bolesti. Ova studija može poslužiti kao putokaz za razvoj novih, efikasnijih imunoterapija protiv raka kod ljudi.

Naš imuni sistem predstavlja moćno oružje protiv raka, ali bolest ponekad narušava tu ravnotežu. Imunoterapija je osmišljena kako bi povratila prednost, uklanjajući T ćelije iz pacijenta, modifikujući ih hibridnim antigen receptorima (CAR) kako bi preciznije ciljale specifični rak, a zatim ih vraćajući u telo. Ova metoda poznata je kao CAR-T ćelijska terapija.

Opšte je pravilo da ova vrsta imunoterapije najbolje deluje kod leukemije i drugih tečnih tumora. Međutim, kod oko polovine pacijenata sa akutnom limfocitnom leukemijom (ALL), dolazi do recidiva u roku od godinu dana od lečenja.

Tim predvođen istraživačima sa EPFL-a istraživao je specifičnosti imunih ćelija pacijenata koji su ostali u remisiji najmanje osam godina nakon terapije. Analizirali su obimne podatke iz kliničkih ispitivanja terapije ćelijama CAR-T protiv ALL-a, stvarajući genetski atlas od gotovo 700.000 CAR-T ćelija od 82 pacijenta kako bi otkrili neočekivani obrazac karakterističan za dugotrajnu remisiju.

Imuni sistem koristi različite odgovore za borbu protiv patogena. Tip 1 obično cilja unutarćelijske pretnje poput bakterija, virusa i kancera, čineći ga primarnim alatom za imunoterapiju raka. Ipak, preživeli pacijenti pokazali su markere povezane sa imunološkim odgovorom tipa 2, koji cilja veće pretnje kao što su parazitski crvi. Iako se pretpostavljalo da je ovaj imunološki odgovor nebitan za borbu protiv raka, novi nalazi ukazuju na statistički značajnu povezanost sa dugotrajnom remisijom.

Važno je napomenuti da istraživači ističu da su identifikovali samo korelaciju, a ne uzročnost u ovom kontekstu.

U drugom istraživanju, istraživači su istražili potencijalni mehanizam delovanja. Koristeći imunoterapiju CAR-T ćelija na miševima sa adenokarcinomom debelog creva, testirali su efekte samo tipa 1 ili kombinacije tipa 1 i 2 imunološkog odgovora. Grupa sa modifikovanim imunim proteinima tipa 2 pokazala je duže trajanje efekata.

Rezultati su potvrdili prve nalaze. Miševi koji su primili kombinaciju imunih odgovora postigli su stopostotnu izlečenost, dok miševi sa samo tipom 1 nisu preživeli rak. Značajno je to što su ovi miševi imali čvrste tumore koji obično ne reaguju dobro na imunoterapiju.

Analizom je otkriveno da modifikovani imuni proteini podstiču metabolički put poznat kao glikoliza, dajući T ćelijama dodatnu energiju za borbu protiv raka.

Obe studije su objavljene u časopisu Priroda.