Da li će Metine Orion pametne naočare biti sledeći ‘iPhone trenutak’?

Da li će Metine Orion pametne naočare biti sledeći ‘iPhone trenutak’?

Mark Zakerberg je na konferenciji Meta Connect predstavio Orion, novi prototip pametnih naočara sa proširenom stvarnošću (AR), koji obećava da će spojiti fizički i digitalni svet na novi način. Iako je ovaj projekat u razvoju već deset godina, naočare se očekuju na tržištu tek oko 2027. godine. Ovim uređajem, korisnici će moći da upravljaju interakcijama sa digitalnim sadržajem putem pokreta očiju i prstiju zahvaljujući inovativnom neuronskom interfejsu na zglobu.

Tehnološki izazovi i inovacije

Razvoj Oriona predstavlja ogroman tehnički izazov, jer integracija složenih tehnologija poput holografskog displeja, praćenja očiju i ruku, te zvučnika i kamera u kompaktne i estetski privlačne naočare zahteva napredne inovacije. Meta je postigla veliki napredak u optičkom dizajnu, sa postizanjem širokog vidnog polja od 70°, što je ključno za imerzivno iskustvo.

Za razliku od sadašnjih uređaja mešovite stvarnosti, poput Meta Quest 3 i Apple Vision Pro, koji koriste „passthrough“ tehnologiju da prikazuju okolinu putem kamera, Orion koristi holografske projekcije koje omogućavaju direktno gledanje kroz providna sočiva sa digitalnim elementima projiciranim u korisnikov pogled.

Neuronski interfejs i kontrola

Jedna od ključnih inovacija Oriona je kontrola putem neuronskog interfejsa, koja korisnicima omogućava da upravljaju uređajem suptilnim pokretima prstiju, pa čak i razmišljanjem o gestovima. Ova tehnologija omogućava veću fleksibilnost od sadašnjih AR uređaja, jer ne zahteva liniju vida za prepoznavanje pokreta ruku, kao što je to slučaj kod konkurenata poput Apple Vision Pro.

Izazovi i budućnost AR-a

Iako je Meta dala prototipu Oriona samo 10% šanse za uspeh, razvoj je premašio očekivanja. Najveći izazovi ostaju smanjenje troškova i minijaturizacija komponenti, kao i produženje trajanja baterije. Meta očekuje da će početna cena uređaja biti slična ceni vodećih pametnih telefona ili laptopova, sa procenama da bi Orion mogao koštati do 10.000 USD u ranim fazama zbog proizvodnih ograničenja.

Potencijal za transformaciju

Orion bi mogao doneti transformativni „iPhone trenutak“ za AR tehnologiju, redefinišući način na koji komuniciramo sa tehnologijom i svetom. Mark Zakerberg vidi AR naočare kao sledeću veliku računarsku platformu, koja bi mogla zameniti pametne telefone sa prirodnijom i intuitivnijom interakcijom. U budućnosti, AR naočare poput Oriona mogle bi omogućiti teleportaciju prijatelja u vaše prostorije, zajednički rad i igranje igara u proširenoj stvarnosti.

Osim toga, integracija AI asistenta će omogućiti još interaktivniju i personalizovaniju upotrebu, jer će AI moći da „vidi“ i „čuje“ ono što korisnik vidi i čuje, olakšavajući komunikaciju i obavljanje zadataka.

Do 2030. godine, AI i AR naočare poput Oriona mogli bi značajno promeniti način na koji komuniciramo sa fizičkim i digitalnim svetom, uvodeći novu eru u računarsku tehnologiju koja kombinuje fizičko, veštačko i virtuelno na do sada neviđen način.