Netanjahu preti Iranu „dugom rukom” Izraela

Netanjahu preti Iranu „dugom rukom” Izraela

Izraelsko ubistvo lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha u Libanu ukazuje na širinu delovanja Izraela na Bliskom istoku, istakao je premijer Benjamin Netanjahu upozoravajući regionalne rivale i neprijatelje tokom televizijskog obraćanja u subotu. Izraelske odbrambene snage (IDF) su izvele napad na podzemni kompleks u Bejrutu, ubivši vođu libanske militantne grupe, a Hezbolah je potvrdio njegovu smrt.

Netanjahu je upozorio Iran, nazivajući ga „režimom ajatolaha“, da će Izrael odgovoriti na bilo kakvu pretnju upućenu njemu. Istakao je da nema mesta u Iranu ili na Bliskom istoku koje je van domašaja Izraela. Ubistvo Nasralaha je poslužilo kao poruka Hamasu, a Netanjahu je naglasio da će teški dani uslediti.

Prema navodima ABC News-a, IDF možda planira kopnenu operaciju protiv Hezbolaha u Libanu. Tenzije između Hezbolaha i Izraela su u porastu, a zabrinutost za potencijalni sukob punog razmera je prisutna. UN su osudile nedavne eksplozije u Libanu, pozivajući na detaljnu istragu.

Izraelska umešanost u događaje nije potvrđena, ali se pretpostavlja da je tajni napad izvela izraelska obaveštajna služba.