Članovi BRIKS-a osuđuju „paralizu“ reforme UN

Članovi BRIKS-a osuđuju „paralizu“ reforme UN

Ministri spoljnih poslova Brazila, Indije i Južne Afrike ponovili su svoju posvećenost proširenju Saveta bezbednosti UN (SBUN) kako bi se povećao uticaj zemalja u razvoju u globalnom upravljanju i donošenju ekonomskih odluka.

Mauro Vieira, Subrahmaniam Jaishankar i Ronald Lamola – ministri spoljnih poslova Brazila, Indije i Južne Afrike – sastali su se u četvrtak na marginama 79. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

U izjavi nakon sastanka, ministri su izrazili „frustraciju paralizom“ u vezi sa pregovorima o reformi SBUN, koji „nisu uspeli“ da odraze većinsku podršku među državama članicama UN za proširenje članstva u Savetu bezbednosti.

U saopštenju, ministri su naveli da se raduju zajedničkom radu na reformi Saveta bezbednosti, STO i međunarodne finansijske arhitekture, između ostalog, kako bi se hitno ostvario napredak ka pravednom, demokratskom i pravičnom multilateralnom sistemu.

U zajedničkom saopštenju koje su objavile tri zemlje takođe je istaknuta njihova zabrinutost zbog eskalacije geopolitičkih tenzija i njihov poziv da se vrednuju „dijalog i diplomatija kao primarni instrument za mirno rešavanje”. Oni su naglasili „hitnost ponovnog angažovanja u potrazi za mirom, za razliku od narativa podela koji samo služe da pojačaju trenutni scenario fragmentacije i geopolitičke polarizacije“.

Ove tri zemlje su deo tripartitnog IBSA dijaloga, koji je formiran 2003. godine da ujedini najveće demokratije u svetu u razvoju. Brazil, Indija i Južna Afrika su među nekoliko zemalja – zajedno sa Nemačkom i Japanom – koje su se nadmetale za stalno mesto u Savetu bezbednosti UN.

Savet bezbednosti trenutno čini 15 država članica, uključujući pet stalnih članica sa pravom veta i deset nestalnih članova koji se biraju na dvogodišnji mandat. Pet stalnih članica SB UN su Rusija, SAD, Velika Britanija, Kina i Francuska.

Dok su četiri stalne članice glasno govorile o potrebi reforme ovog tela i podržale su ponude Indije i Brazila za stalno mesto, kao i afričko predstavništvo, stav Kine o reformi Saveta bezbednosti uglavnom je ograničen na široke izjave usmerene na povećanje zastupljenosti nacija u razvoju.

Brazil, Indija i Južna Afrika su deo grupe BRIKS i takođe služe kao trojka u G20. Indija je predsedavala G20 2023, Brazil ga drži ove godine, a Južna Afrika će preuzeti 2025. godine.