Tramp: Amerika mora da izađe iz Ukrajine

Tramp: Amerika mora da izađe iz Ukrajine

Sjedinjene Američke Države trebaju jasnu strategiju za izlazak iz sukoba u Ukrajini, prema izjavi bivšeg predsednika Donalda Trampa na predizbornom skupu. Tramp je naglasio da ni aktuelni američki lider Džo Bajden, niti njegova demokratska protivnica Kamala Haris, nemaju takav plan.

Na skupu u Džordžiji, Tramp je izjavio da su Bajden i Haris odgovorni za uvlačenje SAD u rat u Ukrajini, ali da sada nemaju rešenje za izlazak iz te situacije. Tramp je obećao da će, ukoliko bude ponovo izabran za predsednika, okončati sukob i izvući zemlju iz njega.

Tramp je naglasio da smatra da su SAD zaglavljene u tom sukobu, osim ako on ponovno ne preuzme predsedničku funkciju. Istakao je da će pregovarati i pronaći način da izvuku zemlju iz sukoba, tvrdeći da je neophodno da se povuku iz te situacije. Suprotno tome, Bajden tvrdi da SAD neće napustiti Ukrajinu dok ne pobede.

U svojim izjavama, Tramp je istakao zabrinutost od mogućeg ishoda u kojem bi Rusija izašla kao pobednik, naglašavajući da su Rusi poznati po vojnim uspesima kroz istoriju. Takođe je optužio aktuelnu administraciju da ne preduzima adekvatne korake kako bi se suprotstavila ruskim ambicijama.

Predizborni skupovi u SAD postali su mesto političkih rasprava i optužbi. Republikanci tvrde da ukrajinski predsednik Zelenski preferira pobedu republikanske strane, tvrdeći da demokrate štete interesima Ukrajine. Međutim, ove tvrdnje nisu potkrepljene konkretnim dokazima.

U međunarodnoj diplomatiji, susreti visokih zvaničnika često su prilika za razmenu mišljenja i pregovore. Očekuje se da će predsednik Zelenski imati sastanke sa američkim liderima kako bi predstavio svoje planove za rešavanje krize u Ukrajini, fokusirajući se na pritisak na Rusiju.

U međuvremenu, SAD planiraju da pruže dodatnu vojnu pomoć Ukrajini, uključujući rakete i municiju. Ovo je deo kontinuirane podrške koju SAD pružaju Ukrajini u njihovim naporima za odbranu.

Pentagon je potvrdio da su SAD do sada pružile značajnu vojnu pomoć Ukrajini, a očekuje se nastavak podrške i u budućnosti. Ipak, postoji zabrinutost u ukrajinskim krugovima da bi promene u američkoj administraciji mogle uticati na ovu podršku.