Novi iranski predsednik poziva na „konstruktivnu” saradnju u međunarodnim odnosima

Novi iranski predsednik poziva na „konstruktivnu” saradnju u međunarodnim odnosima

Na godišnjem skupu svetskih lidera Generalne skupštine UN, novi iranski predsednik Masud Pezeškijan signalizirao je želju za otvaranjem „konstruktivnog” poglavlja u međunarodnim odnosima Irana. U svom prvom govoru, Pezeškijan je naglasio potrebu za efikasnom i konstruktivnom ulogom Irana u globalnom poretku, ističući da su sve strane, uključujući Sjedinjene Države, dužne da učine svoj deo.

Pezeškijan, koji je na dužnost stupio u julu, rekao je da je cilj postaviti čvrste temelje za ulazak Irana u novu eru, dok je vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Hamnei, otvorio mogućnost za obnovu pregovora sa Sjedinjenim Državama o nuklearnom programu. Iako se Pezeškijan zalagao za dijalog, takođe je imao oštre reči za Izrael, optužujući ga za „zverstva“ i „zločine protiv čovečnosti“ tokom sukoba sa Hamasom.

Pezeškijan je pozvao Sjedinjene Države i njihove saveznike da preispitaju svoje strategije prema Iranu i istakao potrebu za priznavanjem iranskih bezbednosnih zabrinutosti kako bi se stvorila osnova za saradnju. Njegova poruka je usledila u trenutku kada su tenzije u regionu visoke, posebno zbog sukoba između Izraela i Hamasa.