SAD će poslati 375 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući kasetne bombe srednjeg dometa

SAD će poslati 375 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući kasetne bombe srednjeg dometa

SAD će Ukrajini poslati neotkriveni broj kasetnih bombi srednjeg dometa i niz raketa, artiljerije i oklopnih vozila u paketu vojne pomoći u ukupnom iznosu od oko 375 miliona dolara, saopštili su u utorak američki zvaničnici.

Zvaničnici očekuju saopštenje u sredu, pošto se globalni lideri sastaju na Generalnoj skupštini UN, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koristi svoje pojavljivanje tamo da učvrsti podršku i ubedi SAD da dozvole svojim trupama da koriste oružje dugog dometa za udare dublje u Rusiju . Sledećeg dana, Zelenski se sastaje sa predsednikom Džoom Bajdenom i potpredsednicom Kamalom Haris u Vašingtonu.

Pomoć uključuje bombe vazduh-zemlja, koje imaju kasetnu municiju i mogu da budu ispaljene od strane ukrajinskih borbenih aviona, kao i municiju za raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS), Javelin i druge protivoklopne sisteme, zaštićene od zasede otporne na mine. vozila, sisteme za premošćavanje i druga vozila i vojnu opremu, prema zvaničnicima. Američki zvaničnici su govorili pod uslovom anonimnosti jer pomoć još nije javno objavljena.

Najnoviji paket oružja, obezbeđen preko predsedničkog ovlašćenja za povlačenje, jedan je od najvećih nedavno odobrenih i uzimaće zalihe sa polica Pentagona kako bi se oružje brže isporučilo Ukrajini.

Došlo je do toga da bi skoro 6 milijardi dolara finansiranja pomoći Ukrajini moglo da istekne krajem meseca osim ako Kongres ne preduzme mere da proširi ovlašćenja Pentagona da šalje oružje iz svojih zaliha u Kijev. Lideri Kongresa objavili su da su u nedelju postigli sporazum o kratkoročnom zakonu o potrošnji, ali je nejasno da li će se privremenoj meri dodati bilo koji jezik kojim se proširuju ovlašćenja Pentagona da šalje oružje Ukrajini dok se pregovori sa Kongresom nastavljaju.

Ukrajinske i ruske snage bore se na istoku, uključujući borbe prsa u prsa u pograničnom regionu Harkova, gde je Ukrajina isterala Rusiju iz ogromne prerađivačke fabrike u gradu Vovčansku koji je bio okupiran četiri meseca, rekli su zvaničnici u utorak. U isto vreme, ukrajinske trupe nastavljaju da se drže u ruskoj oblasti Kursk nakon smelog upada prošlog meseca.

Najava pomoći dolazi nakon strogo čuvane posete Zelenskog u nedelju fabrici municije u Pensilvaniji kako bi se zahvalio radnicima koji proizvode jednu od najpotrebnije municije za borbu njegove zemlje da se odbrani od ruskih kopnenih snaga.

Uključujući ovaj najnoviji paket, Sjedinjene Države su obezbedile više od 56,2 milijarde dolara bezbednosne pomoći Ukrajini od invazije ruskih snaga u februaru 2022.