Naučnici pozivaju na resetovanje istraživanja ljudskog genoma

Naučnici pozivaju na resetovanje istraživanja ljudskog genoma

Naučnici pozivaju da se istraživanje ljudskog genoma znatno proširi i proširi kako bi uključilo mnogo više ljudi kako bi u potpunosti ispunilo obećanje da će postati alat za poboljšanu zdravstvenu zaštitu za čitavo čovečanstvo.

Profesor Juergen Reichardt je vanredni profesor na Univerzitetu Džejms Kuk i bivši šef JCU škole za farmaciju i molekularne nauke. On je jedan od autora uvodnika u časopisu Istraživanje ćelija, koji traži resetovanje upotrebe genetskog napretka.

Profesor Reichardt je rekao da je cilj precizna medicina i precizno zdravlje za sve.

„Precizno zdravlje i medicina imaju za cilj da prilagode strategije lečenja i prevencije specifičnim karakteristikama pojedinca ili grupe pojedinaca, uzimajući u obzir individualnu varijabilnost genomskih karakteristika, karakteristika životne sredine i životnog stila.

„Precizno zdravlje i medicina uključuju korišćenje naprednih tehnologija, analitiku podataka i intervencije za prevenciju bolesti, promovisanje zdravlja i poboljšanje pružanja zdravstvene zaštite na nivou stanovništva“, rekao je profesor Rajhard.

Ali on je rekao da u eri u kojoj intenzivna korporativna konkurencija i geopolitički planovi ugrožavaju globalnu saradnju, mora se uložiti svestan napor da se precizno zdravlje i medicina učine dostupnim i dostupnim celom čovečanstvu za generacije koje dolaze.

„Ostavljeni bez kontrole, precizna medicina i precizno zdravlje mogli bi da postanu privilegije rezervisane za bogate zemlje, a nejednakost u bogatstvu izaziva nejednakost u zdravlju“, rekao je profesor Rajhard.

Uvodnik, koji je potpisalo više od 20 naučnika, predlaže sledeću fazu Projekta ljudskog genoma – multinacionalni napor koji je identifikovao, mapirao i sekvencirao sav ljudski genom.

„Projekat ljudskog genoma 2 (HGP2) će sekvencirati genome početnih 1% svetske populacije, oko 80 miliona ljudi, iz više od 100 zemalja.

„U postizanju ciljeva postavljenih za prvih 1% — što uključuje analizu genetskih varijacija i izradu akcijskih strategija za intervencije za sprečavanje bolesti — verujemo da će HGP2 pokrenuti trajnu promenu paradigme ka preciznom zdravlju na globalnom nivou.

„HGP2 će otvoriti kapije ostatku čovečanstva da koristi svoj genom da vodi zdravije i duže živote, ispunjavajući viziju originalnog projekta ljudskog genoma“, rekao je profesor Rajhard.

Juergen Reichardt će putovati na konferencije sledećeg meseca u Meksiko, u martu u Južnoj Africi i u aprilu u Šri Lanku, promovišući ljudsku genomiku i preciznu zdravstvenu zaštitu za celo čovečanstvo.