Američki koledž lekara identifikovao validne mere za ocenu kvaliteta nege u lečenju bola kod odraslih

Američki koledž lekara identifikovao validne mere za ocenu kvaliteta nege u lečenju bola kod odraslih

Pregledom mera učinka koji je sproveo Američki koledž lekara (ACP) koji su dizajnirani da procene kvalitet nege za one odrasle osobe koje pate od bola, pokazalo je da su tri od šest mera relevantnih za lekare interne medicine validne.

„Indikatori kvaliteta za bol kod odraslih: Pregled mera učinka od strane Američkog koledža lekara“ objavljen je danas u Annals of Internal Medicine.

Bol je iscrpljujući simptom obično uzrokovan povredama ili različitim stanjima. Cilj upravljanja bolom je da se ublaži ili smanji patnja i poboljša funkcionisanje pacijenta. Opioidi se ponekad propisuju za lečenje jakog bola, ali su opioidi povezani sa mogućnošću poremećaja upotrebe opioida i fatalnog predoziranja.

Komitet za merenje učinka (PMC) pregledao je šest mera učinka za bol relevantnih za lekare interne medicine, od kojih su tri mere učinka smatrane validnim. Tri važeće mere procenjuju prekomernu upotrebu imidžinga za bol u donjem delu leđa i dve mere učinka koje procenjuju odgovarajuću upotrebu opioida.

„ACP prihvata merenje učinka kao sredstvo za poboljšanje kvaliteta nege i veruje da mera učinka mora biti metodološki ispravna i zasnovana na dokazima kako bi se razmatrala za uključivanje u programe plaćanja, odgovornosti ili izveštavanja“, rekao je Isak O. Opole, MBChB, Ph.D., MACP, predsednik, ACP.

„Međutim, postoje mnoge mere učinka koje pružaju minimalnu ili nikakvu vrednost za brigu o pacijentima koje su preplavile lekare, prakse i sisteme administrativnim teretom prikupljanja i izveštavanja podataka.“

Ovaj rad se takođe bavi nedostatkom u merama upravljanja akutnim bolom tako što predlaže koncept mere kvaliteta koji je u skladu sa kliničkim smernicama ACP i Američke akademije porodičnih lekara (AAFP).

U januaru 2020., ACP i AAFP su razvili kliničke smernice za pružanje kliničkih preporuka o nefarmakološkom i farmakološkom lečenju akutnog bola.