Istraživači određuju da ženke gibona plešu za pažnju

Istraživači određuju da ženke gibona plešu za pažnju

Trio istraživača, jedan zoolog, drugi primatolog i treći profesor lingvistike, sa Instituta Žan Nikod, Univerziteta Hajnrih Hajne i Univerziteta u Oslu, otkrili su da se ženke gibona bave čudnom vrstom robotskog plesa.

U svom radu objavljenom na bioRxiv serveru za preprint, Camille Coie, Kai Caspar i Pritti Patel-Grosz opisuju ples koji su posmatrali i teoretiziraju moguće razloge za takvo ponašanje.

Mnoge vrste životinja, od ptica, do pauka i insekata, primećene su kako se bave nečim što liči na ples. A jedna stvar za većinu njih je zajednička je da plešu muškarci, uglavnom kao sredstvo za privlačenje partnera. U ovoj novoj studiji, istraživački tim je otkrio da odrasle ženke gibona ponekad plešu samo da bi privukle pažnju.

Rad tima počeo je nakon razgovora sa gibonima koji su radili na gibonima koji su izjavili da su posmatrali neke od njihovih optuženika kako plešu na način koji ranije nisu videli. Zaintrigirani, istraživači su počeli da proučavaju video zapise koji pokazuju kako giboni obavljaju svoje uobičajene rutine, što je, kako su otkrili istraživači, ponekad uključivalo i ples ženki.

Primetili su da samo ženke plešu i da su to uvek radile leđima okrenute posmatraču. Oni opisuju plesove kao trzave i robotske, ali generalno ritmične, sa mnogim ključnim elementima uključenim u ljudski ples.

Takođe su primetili da su plesovi izvedeni bez očigledne svrhe, kao što je privlačenje partnera. Ženke bi plesale za posmatrače gibona i za muškarce i za žene, a ponekad i za druge životinje, uključujući ljude.

Istraživači su takođe primetili da bi plesači povremeno gledali preko ramena dok su plesali u posmatrača, kako bi se uverili da još uvek gledaju – i da su to radili u tišini. Stil plesa je takođe bio konzistentan među pojedincima, iako su postojale varijacije u trajanju, a ponekad i složenosti. A to su uradile ženke četiri različite vrste gibona.

Istraživački trio nije mogao da identifikuje razlog za ples, ali sugeriše da to može imati neke veze sa društvenom interakcijom ili iščekivanjem događaja, kao što je hranjenje.