Umerov: Ukrajina je prva primenila tehnologiju roja dronova i napala više od 200 ciljeva u Rusiji tokom godine

Umerov: Ukrajina je prva primenila tehnologiju roja dronova i napala više od 200 ciljeva u Rusiji tokom godine

Ukrajina je postala pionir u implementaciji tehnologije rojenja dronova, što je rezultiralo uništenjem ili oštećenjem preko 200 meta u Rusiji tokom prethodne godine. Ovakve informacije preneli su iz Ministarstva odbrane Rustem Umerov u kolumni za ukrajinski Forbs.

Prema rečima Umerova, ukrajinski dronovi su demonstrirali svoju efikasnost dostižući udaljenosti od preko 1.000 kilometara, kao što su Murmansk i oblast Volge, gde su napadali ruske rafinerije nafte i aerodrome. Umerov je istakao da su ukrajinski dronovi uništili ili oštetili preko 200 ciljeva na teritoriji Rusije, uključujući kontrolne tačke, aerodrome, brodove, sisteme protivvazdušne odbrane i lokacije ruskog vojnog osoblja.

Takođe je naglašeno da su Odbrambene snage Ukrajine primorale neprijatelja da prebaci avione na aerodrome udaljene 250 kilometara od granice, dok su ruske brodove u Crnom moru naterale da napuste vojne baze na Krimu i povuku se na obalu Krasnodarskog kraja.

Ministarstvo odbrane je uspešno neutralisalo 10 ruskih površinskih brodova i jednu podmornicu, koristeći borbeni sistem DELTA Ministarstva odbrane, čime su uništili rusku opremu čija je vrednost premašila 15 milijardi dolara.

Umerov je istakao da je Ukrajina u 2024. godini značajno proširila svoje dalekometne mogućnosti, s obzirom na ugovore od više od 21 milijardu UAH za nabavku dronova i dodatnih 9 milijardi UAH za municiju. Takođe je istaknuto da su zajedno sa Državnom službom za specijalne komunikacije i zaštitu informacija nabavili preko milion dronova za potrebe vojske.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da ukupni borbeni gubici ruskih trupa u Ukrajini od februara 2022. do septembra 2024. iznose oko 643.750 ljudi, uključujući 1.330 gubitaka samo tokom jednog dana.