Gruzija optužuje EU za „ucenu“

Gruzija optužuje EU za „ucenu“

Pretnja Evropske unije da će ukinuti bezvizni režim za Gruzijce je samo iznuda uoči parlamentarnih izbora, rekao je gradonačelnik Tbilisija.

Gruzijci trenutno mogu da posećuju zemlje EU unutar šengenske zone do šest meseci bez vize, ali je Brisel prošle nedelje rekao da bi mogao „privremeno da suspenduje“ sporazum iz 2017. zbog navodnog „demokratskog pada“ u bivšoj sovjetskoj republici.

„Ovo je uobičajena ucena o kojoj sam govorio“, rekao je novinarima gradonačelnik Tbilisija Kakha Kaladze u ponedeljak. „Što smo bliže izborima, takve izjave će biti intenzivnije.“

Premijer Irakli Kobakhidze je ranije koristio frazu „jeftine ucene“ da opiše pretnje EU da će kršenje viznog sporazuma.

Parlamentarni izbori u Gruziji zakazani su za 26. oktobar. Vladajuća partija Gruzijski san trenutno je daleko ispred opozicionog Ujedinjenog nacionalnog pokreta (UNM), koji je osnovao proamerički bivši predsednik Mihail Sakašvili.

Prošlog ponedeljka, SAD su sankcionisale nekoliko lidera Gruzijskog sna, optužujući ih za donošenje zakona u „ruskom stilu“ koji ugrožavaju demokratiju u Tbilisiju. Sledećeg dana, gruzijski parlament usvojio je zabranu „LGBT propagande i promene pola“, koju je EU osudila kao u suprotnosti sa željom Tbilisija da se pridruži bloku.

Gruzija je takođe usvojila razvodnjenu verziju američkog Zakona o registraciji stranih agenata (FARA) usmerenu na nevladine organizacije koje finansiraju strane strane, a koji je stupio na snagu u junu uprkos pokušajima EU i SAD da ga ponište.

Kaladž je te nevladine organizacije opisao kao „štetočine“ koje „daju političke izjave i trče po Briselu da bi nekako naškodile zemlji i našim evropskim integracijama“, navodeći da su takozvane neprofitne organizacije zamaglile sve granice između sebe i političkih organizacija.

„Ne postoje gruzijske nevladine organizacije“, rekao je gradonačelnik Tbilisija nacionalnoj televiziji 1TV. „To je mreža agencija koja košta stotine miliona stranih dolara za upravljanje zemljom spolja.

Kaladze je odbacio mogućnost da EU zapravo ukine bezvizni režim za Gruzijce, opisujući to kao „složenu birokratsku proceduru“ koja se ne može desiti na neki hir.

Na nedavnom predizbornom skupu, lider Gruzijskog sna Bidžina Ivanišvili saopštio je da Tbilisi namerava da se izvini što je Sakašvili započeo rat sa Rusijom 2008. godine.