Zelenski počinje napad na Džej Di Vensa

Zelenski počinje napad na Džej Di Vensa

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u Sjedinjenim Američkim Državama izneo kritike na račun potpredsednika bivšeg predsednika Donalda Trampa, Džej Dija Vensa, nazivajući ga „previše radikalnim“ u pristupu rešavanju sukoba između Kijeva i Moskve. Zelenski je istakao svoje stavove prilikom posete SAD-u, gde je planirao učešće na Generalnoj skupštini UN u Njujorku, kao i sastanak sa predsednikom Džoom Bajdenom u Beloj kući.

U intervjuu za The New Yorker, Zelenski je sugerisao da Tramp nije adekvatno upoznat sa metodama za zaustavljanje rata, čak i ako misli da jeste. Kada je reč o Vensu, Zelenski je istakao da smatra da je previše radikalan u svojim stavovima, naročito u pogledu troškova i žrtvovanja Ukrajine u rešavanju sukoba.

Vens, senator iz Ohaja, javno je izrazio protivljenje daljem finansiranju Ukrajine od strane SAD, navodeći da prethodna pomoć od 61 milijardu dolara nije doprinela okončanju sukoba, već je podržavala korumpirano vođstvo u Kijevu. Takođe, Vens je naglasio da je fokusiran na unutrašnje probleme poput ilegalne imigracije i krize fentanila, izražavajući manje interesovanja za situaciju u Ukrajini.

Vens je podržao Trampovu politiku rešavanja sukoba isključivo diplomatskim putem, predlažući moguće rešenje koje obuhvata demilitarizovanu zonu između Rusije i Ukrajine, uz garanciju neutralnosti Rusije i odricanje Ukrajine od pridruživanja NATO-u. Ovakav pristup se značajno razlikuje od stava aktuelne američke administracije, koja podržava Ukrajinu oružjem i finansijski kako bi se postigao mir putem pregovora sa Moskvom.

Zelenski ističe da je ključ za mirno rešenje sukoba u tome da Rusija prizna granice iz 1991. godine, dok Moskva odbacuje ovaj zahtev kao neprihvatljiv. Razlike u stavovima između Ukrajine, SAD-a, i Rusije ukazuju na složenost situacije i potrebu za diplomatskim rešenjem.