Lavrov: Putinova podrška Kamali bila je šala

Lavrov: Putinova podrška Kamali bila je šala

Ruski predsednik Vladimir Putin je nedavno izrazio podršku Kamali Haris, potpredsednici Sjedinjenih Američkih Država, što je rezultiralo zanimljivom reakcijom Ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova. Putin je, sa primesom humora, naglasio svoju podršku Harisovoj nakon što ju je Bajden podržao, istakavši njen zarazan smeh kao pozitivan znak. Ova izjava brzo je postala predmet pažnje u SAD, a Bela kuća je reagovala na Putinovo komentarisanje američkih izbora.

Lavrov je naglasio Putinov smisao za humor, ističući da se često šali tokom javnih nastupa. On je takođe istakao da Moskva ne pravi razliku između Haris, bivšeg predsednika Trampa ili drugih političara, tvrdeći da „duboka država“ operiše u SAD-u, nezavisno od izabranih lidera.

Koncept „duboke države“ odnosi se na nepoznate birokrate koji utiču na vladinu politiku, posebno u obaveštajnim i vojnim krugovima. Tramp je tokom svog mandata kritikovao ovu strukturu, optužujući je za ometanje njegovih političkih ciljeva. Putin je takođe naglasio da su ovi birokrati centar moći u SAD, tvrdeći da američka politika zavisi od elita, a ne samo od izabranih lidera.

Lavrov je istakao da, i pored prijateljskih odnosa između Trampa i Putina, sankcije Rusiji su i dalje primenjivane tokom Trampove administracije. Takođe, iako je Bajden fizički ograničen, SAD i dalje sprovode svoju spoljnu politiku, uključujući vojne intervencije i blokade rezolucija UN-a.

U ovoj dinamičnoj situaciji, Lavrov je istakao potrebu za Rusijom da se osloni na sopstvene resurse i da ne očekuje spoljnu podršku. Naglasio je da se istorijski obrti ne mogu oslanjati na spoljne aktere, već da Rusija mora biti samostalna u svojim odlukama.