Vlada odredila kriterijume: Koje javno preduzeće postaje AD, a koje DOO

Vlada odredila kriterijume: Koje javno preduzeće postaje AD, a koje DOO

Koja javna preduzeća će postati akcionarsko društvo, a koja će se transformisati u društva sa ograničenom odgovornošću, zavisiće od ispunjenja kriterijuma propisanih novom uredbom koju je Vlada Srbije usvojila u četvrtak. Njome javna preduzeća dobijaju rok od 30 dana da nadležnom ministarstvu dostave predlog o izboru pravne forme, a radi, kako se navodi – provere ispunjenosti kriterijuma.

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o kriterijumima za izbor pravne forme društva kapitala. Njome se, kako se ističe – „utvrđuju kriterijumi za izbor pravne forme društva kapitala u koju će se transformisati javno preduzeće“.

Podsetimo, lane usvojenim Zakonom o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije, a čija je primena počela u ponedeljak, 16. septembra ove godine, predviđeno je da javna preduzeća čiji je osnivač Republika Srbija promene pravnu formu u jedan od dva oblika: akcionarsko društvo (AD) ili društvo s ograničenom odgovornošću (DOO).

Prvobitni predlog ovog zakona je bio povučen iz skupštinske procedure, da bi posle javne rasprave i izmene i dopune pojedinih odredbi – bio vraćen pred poslanike.

Primena zakona je počela ove nedelje (16. septembra), a novom uredbom propisani su uslovi koje treba da ispuni javno preduzeće da bi se transformisalo u – akcionarsko društvo.

Ona javna preduzeća koja ne ispunjavaju uslove da postanu AD, transformisaće se u – DOO.

„Javno preduzeće čiji je osnivač Republika Srbija može da promeni pravnu formu u formu akcionarskog društva, ukoliko na dan stupanja na snagu ove uredbe kumulativno ispunjava dva od tri sledeća kriterijuma:

1) ima više od 250 zaposlenih koji su u radnom odnosu na neodređeno vreme;

2) ima poslovni prihod preko 40.000.000 evra u dinarskoj protivvrednosti u prethodnoj poslovnoj godini;

3) obavlja delatnost koja je tehničko-tehnološki i organizaciono složena ili obuhvata vršenje delatnosti preko poslovnih jedinica na teritoriji Republike Srbije“, navodi se u uredbi.

Javna preduzeća koja ne ispunjavaju ove kriterijume – menjaće pravnu formu u DOO.

„Javno preduzeće je dužno da najkasnije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe, radi provere ispunjenosti kriterijuma, dostavi nadležnom ministarstvu inicijativu sa predlogom o izboru pravne forme“, navodi se u uredbi, koja na snagu stupa osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.