Glavni komandant Hezbolaha poginuo u vazdušnom napadu

Glavni komandant Hezbolaha poginuo u vazdušnom napadu

Šef Hezbolahove elitne Radvan jedinice, Ibrahim Akil, je ubijen u ciljanom napadu u Bejrutu u Libanu, prema Izraelskim odbrambenim snagama (IDF). Hezbolah je potvrdio Akilovu smrt nakon nekoliko sati. Akila su SAD okrivile za bombaški napad na američku ambasadu u Bejrutu 1983. godine, u kojem je stradalo 63 osobe, a za njegovu likvidaciju je izdata nagrada od 7 miliona dolara.

Prema saopštenju IDF-a, borbeni avioni su napali Bejrut i usmrtili Ibrahima Akila, koji je bio šef operativnog tima Hezbolaha, komandant jedinice Radvan i komandant ‘Plana osvajanja Galila’. IDF je saopštio da su zajedno sa Akilom u napadu likvidirani i neki visoki oficiri Radvan jedinice. Izrael tvrdi da je Akil planirao napad na Galileju na sličan način kao što je Hezbolah napao iz Gaze u oktobru.

U napadu je, prema izraelskim bezbednosnim izvorima, poginulo najmanje tri osobe, dok je 17 ranjeno. Saudijska TV stanica Al Arabija je izvestila da je Akil ubijen u izraelskom napadu, dok Hezbolah nije potvrdio njegovu smrt. IDF navodi da je Akil bio na čelu Hezbolahovih operacija od 2004. godine i da je bio odgovoran za više napada na Izrael. Izraelska vojska najavljuje da će nastaviti da oslabljuje Hezbolah.

Izrael je intenzivirao vazdušne i artiljerijske napade na Liban nakon što je ministar odbrane Joav Galan najavio „novu fazu rata“ protiv Hezbolaha. Izraelske vlasti tvrde da su deaktivirale stotine pejdžera i drugih komunikacionih uređaja koji su bili u posedu Hezbolaha, što je uzrokovalo smrt najmanje 37 ljudi i povrede oko 3.000, uključujući decu.

Vođa Hezbolaha, Hasan Nasralah, nazvao je napad „masakrom“ i „objavom rata“, optužujući Izrael za „čisti terorizam“ i „ratne zločine“ koji su prešli „sve granice i crvene linije“.