Akcije Trump Media pale na najniži nivo, Tramp slobodan da proda svoj udeo

Akcije Trump Media pale na najniži nivo, Tramp slobodan da proda svoj udeo

Akcije Trump Media & Technologi Group pale su na najniži nivo ikada u petak, prvog trgovačkog dana kada je njen najveći akcionar, bivši predsjednik Donald Tramp, slobodan da proda svoj udio u kompaniji koja stoji iza platforme Truth Social.

Akcije Trump Media, koje se obično nazivaju TMTG, pale su skoro 8% na 13,55 dolara, čime je vrijednost kompanije manja od 3 milijarde dolara. Tramp poseduje više od polovine.

Tramp i drugi insajderi u kompaniji nisu bili u mogućnosti da unovče na veoma promenljivim akcijama zbog standardnih sporazuma o zaključavanju koji sprečavaju velike zainteresovane strane da prodaju udele u određenom periodu nakon što kompanija postane javno trgovana. TMTG je počeo javno da trguje u martu.

Tramp poseduje skoro 115 miliona akcija kompanije, prema podnescima Komisije za hartije od vrednosti. Na osnovu cene akcija TMTG-a rano u petak, Trampov udeo vredi, barem na papiru, oko 1,6 milijardi dolara. Obično nije u najboljem interesu velikih zainteresovanih strana da čak ni pokušaju da prodaju velike tranše svojih akcija jer bi to moglo da rizikuje širu rasprodaju.

Otkako su izašle na berzu, akcije Trampovih medija su se divlje vrtele, često u zavisnosti od vesti u vezi sa Trampom, republikanskim predsedničkim kandidatom.

Pre nedelju dana, akcije kompanije skočile su za skoro 12 odsto nakon što je Tramp rekao da neće prodati akcije kada povuče period blokade. Akcije su pale za više od 10 odsto nakon debate ranije ovog meseca između Trampa i kandidata demokrata, potpredsednice Kamale Haris. Sredinom jula akcije su porasle za više od 31 odsto u prvom danu trgovanja nakon prvog pokušaja atentata na Trampa.

Trump Media & Technologi Group Corp. sada vredi znatno manje nego pre nekoliko meseci. Kada je kompanija debitovala na Nasdak-u u martu, akcije su dostigle maksimum od 79,38 dolara. Cena na zatvaranju u petak predstavlja pad od 83% od tog vrha.

Truth Social je nastao nakon što mu je zabranjeno korišćenje Tvitera i Fejsbuka nakon pobune u Kapitolu 6. januara 2021. Sa sedištem u Sarasoti na Floridi, Tramp Media gubi novac i bori se da prikupi prihode. Izgubio je skoro 58,2 miliona dolara prošle godine dok je ostvario samo 4,1 milion dolara prihoda, prema regulatornim podnescima.