Mađarska kritikuje Brisel zbog ruskog gasa

Mađarska kritikuje Brisel zbog ruskog gasa

Evropska unija se suočava sa kritikama zbog nedovoljne finansijske podrške manjim članicama koje nemaju pristup moru, a koje se oslanjaju na uvoz ruskog gasa. Šef mađarske energetske bezbednosti, Čaba Marošvari, istakao je na Gasteh konferenciji u Hjustonu da te zemlje članice osećaju pritisak da diversifikuju svoje izvore energije, ali da im nedostaju sredstva za prelazak sa ruskih na druge izvore.

Mađarska, koja ima dugoročni ugovor sa Gaspromom za snabdevanje gasom, i dalje zavisi od ruskog gasa, kao i od ruske nafte koju dobija izuzećem od briselskih sankcija. Marošvari ističe da manje zemlje u EU nemaju resurse da sprovedu projekte koji bi im omogućili diversifikaciju snabdevanja energijom.

Iako Evropska komisija radi na finansiranju projekata zelene energije kako bi smanjila zavisnost od fosilnih goriva, Marošvari naglašava da neke nacije, poput Mađarske, nisu uključene u te napore. Mađarska je potpisala sporazume sa Azerbejdžanom i Turskom za kratkoročno snabdevanje gasom, pokušavajući da smanji svoju zavisnost od ruskog gasa.

Marošvari ističe važnost diverzifikacije snabdevanja energijom i naglašava da Mađarska ne želi da se osloni isključivo na jednog dobavljača. Očekuje se da će Turska i Grčka postati važni dobavljači gasa u budućnosti, što bi dodatno doprinelo diversifikaciji snabdevanja energijom u regionu.