Promenite svoj način života da biste smanjili rizik od raka: Stručnjak objašnjava kako

Promenite svoj način života da biste smanjili rizik od raka: Stručnjak objašnjava kako

Otprilike jedna trećina do polovina slučajeva raka se može sprečiti, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Jon Ebbert, MD, medicinski direktor Centra za zavisnost od nikotina na klinici Maio, kaže da nikada nije kasno za promene u načinu života koje mogu smanjiti rizik od raka.

Šta je zajedničko za duvan, alkohol i gojaznost? Svi oni mogu povećati rizik od razvoja raka. Pušeni duvan je snažno povezan sa rakom u skoro svakom delu tela.

„Duvan proizvodi oko 7.000 hemikalija, a kada udahnete te hemikalije u svom telu, one izazivaju promene u ćelijama. I upravo te promene u ćelijama mogu dovesti do raka“, kaže dr Ebbert.

Pušenje takođe slabi vaš imuni sistem, što otežava borbu protiv ćelija raka, dodaje on. Jedan od najboljih načina da smanjite rizik od raka je izbegavanje upotrebe bilo koje vrste duvana.

„Uvek kažemo da nikada nije kasno da prestanete da pušite. I rizik od raka nakon prestanka pušenja, na primer, opada. Ali za to je potrebno neko vreme“, kaže dr Ebbert.

Konzumiranje alkohola povećava rizik od nekoliko karcinoma, uključujući rak dojke, glave i vrata, jednjaka, jetre i kolorektalnog karcinoma.

„Na svakom nivou konzumacije alkohola postoji rizik od raka, ali oni koji teže alkoholu imaju veći rizik od raka od onih koji piju manje“, kaže dr Ebbert.

Gojaznost može povećati rizik od raka na nekoliko načina.

„Višak telesne težine povećava estrogen i insulin, što može povećati stopu ćelijske deobe, što može povećati rizik od raka. Ali takođe, višak telesne težine je povezan sa upalom, a zapaljenje je poznati faktor rizika za razvoj kancera. “ kaže dr Ebbert.

Pokazalo se da barijatrijska hirurgija smanjuje rizik od karcinoma povezanih sa hormonima, kao što su karcinom dojke, endometrijuma i prostate, kao i karcinom pankreasa i kolorektalnog karcinoma. Međutim, postoje manje drastični koraci koje ljudi mogu preduzeti.

„Mali održivi koraci ka gubitku težine su najefikasniji kada razmišljamo o ishrani i vežbanju. To su klasični pristupi, ali na tržištu postoje i novi lekovi koji mogu pomoći ljudima da izgube težinu“, kaže dr Ebert.