Aurora borealis na nebu iznad Aljaske

Aurora borealis na nebu iznad Aljaske

Stanovnici Aljaske imali su priliku da uživaju u prelepim prizorima polarne svetlosti, jedne od najlepših svetlosnih pojava u atmosferi.

U polarnim područjima obe Zemljine hemisfere ovo je pojava česta. Na severu se zove Aurora Borealis (severna zora), a na jugu Aurora Australis (južna zora). U umerenim geografskim područjima polarna se svetlost javlja vrlo retko.

Severna polarna svetlost jedan je od najpopularnijih prirodnih fenomena, uvrštena čak i među sedam svetskih prirodnih čuda.

Ova spektakularna i zaigrana svetlost toliko je nepredvidljiva i fascinantna, da jednom kada počne svoj nebeski ples, niko ne ostaje ravnodušan.

Aurora je svetlosna pojava u Zemljinoj atmosferi koja nastaje kada električki nabijene čestice iz Sunčeve atmosfere uđu u Zemljino magnetsko polje i sudaraju se gasovima poput kiseonika i azota. Auroralni prikazi mogu se pojaviti u mnogim živim bojama, koje su rezultat sudaranja različitih čestica gasova u atmosferi, najčešće na visinama između 90 i 150 kilometara.

Polarna svetlost se najčešće pojavljuje u zelenoj boji koju stvaraju molekuli kiseonika na visinama od oko 90-100 kilometara iznad zemlje. Povremeno se pojavljuje i u drugim bojama poput crvene, žute, zelene, plave i ljubičaste.

Crvena polarna svetlost pojavljuje se vrlo retko, a nastaje pomoću čestica kiseonika na velikim visinama do čak 300 kilometara. Azot proizvodi plavu ili ljubičastu boju.

Severna svetlost nije vidljiva iz južne i istočne Evrope, ali postoje retki slučajevi u kojima se ipak pojavljuje, obično u crvenoj boji, što može biti zastrašujuće za ljude koji nisu svesni njenog porekla.