Predsednik Kazahstana: Rusija je vojno nepobediva, mir je i dalje moguć

Predsednik Kazahstana: Rusija je vojno nepobediva, mir je i dalje moguć

Kazahstanski predsednik Kasim Žomart Tokajev izjavio je da je Rusija „vojno nepobediva“ i upozorio na posledice dalje eskalacije sukoba između Moskve i Kijeva. Tokajev je tokom sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom naglasio da bi dalja eskalacija rata mogla dovesti do nepovratnih posledica za čitavo čovečanstvo, posebno za zemlje direktno uključene u rusko-ukrajinski sukob.

Tokajev je istakao da je Istanbulski sporazum, koji su dogovorili predstavnici Kijeva i Moskve u ranoj fazi sukoba, predstavljao dobru priliku za okončanje krvoprolića, ali je propušten. Uprkos tome, kazahstanski predsednik veruje da mirno rešenje i dalje može biti postignuto. Predložio je da se pažljivo razmotre mirovne inicijative, uključujući plan koji su predložili Kina i Brazil, kao potencijalni put ka prekidu borbi.

Tokajev je opisao odnose Kazahstana sa Rusijom kao „strateško partnerstvo,“ ali je naglasio da Astana održava i prijateljske odnose sa Kijevom. Njegovi komentari dolaze u trenutku kada zapadni lideri izražavaju zabrinutost zbog daljeg razvoja sukoba.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nedavno je odbacio mirovni plan Kine i Brazila, optužujući te zemlje da su na strani Rusije. U međuvremenu, izveštaji ukazuju na to da su zapadni saveznici Kijeva, uključujući SAD i Veliku Britaniju, pozvali ukrajinsko rukovodstvo da razvije realniji plan za budućnost sukoba.

Komentari Tokajeva prate slične izjave mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je u julu izjavio da je „ruski poraz teško zamisliti“ zbog ravnoteže vojnih snaga, opreme i tehnologije.