Nova metoda za lečenje plućne fibroze poboljšava terapijsku efikasnost i omogućava vizualizaciju u realnom vremenu

Nova metoda za lečenje plućne fibroze poboljšava terapijsku efikasnost i omogućava vizualizaciju u realnom vremenu

Istraživačka grupa sa Ningbo instituta za tehnologiju materijala i inženjering (NIMTE) Kineske akademije nauka (CAS) razvila je revolucionarnu metodu za terapiju idiopatske plućne fibroze (IPF) koristeći transplantaciju mezenhimalnih matičnih ćelija (MSC). Ova inovativna tehnika, koja je nedavno objavljena u časopisu Science Advances, poboljšava efikasnost tretmana i omogućava vizualizaciju u realnom vremenu.

Idiopatska plućna fibroza je ozbiljna bolest pluća sa brzim napredovanjem i visokim mortalitetom, a tradicionalne opcije lečenja često nisu dovoljne. Nova metoda koristi napredne nanonosače na bazi trimetala AuPtCoPS (TBNC), koji su dizajnirani da poboljšaju isporuku terapeutskih gena i smanje oksidativni stres u fibrotičnim plućima.

TBNC nanonosači pokazuju izuzetne performanse u eliminaciji reaktivnih vrsta kiseonika (ROS) i u isporuci faktora rasta hepatocita (HGF) direktno na lezije, što značajno poboljšava antioksidativne i antifibrozne sposobnosti MSC-a. Ova tehnika produžava preživljavanje transplantiranih MSC-a sa sedam na 14 dana i pruža značajna poboljšanja u terapijskom efektu.

Pored toga, TBNC funkcionišu kao CT kontrastni agensi, omogućavajući praćenje MSC-a tokom terapije i vizualizaciju njihove efikasnosti u realnom vremenu. Ova sposobnost predstavlja ključan korak napred u monitoringu i proceni terapijskih rezultata.

Studija nudi obećavajuću perspektivu za buduću primenu visoko performansnih MSC u regenerativnoj medicini i pokazuje značajan potencijal za unapređenje tretmana idiopatske plućne fibroze.