Visa registruje nove žigove u Rusiji

Visa registruje nove žigove u Rusiji

Multinacionalna korporacija za usluge platnih kartica Visa podnela je zahteve u Rusiji za registraciju dve robne marke, što je izazvalo spekulacije o potencijalnom povratku kompanije sa sedištem u Kaliforniji na tržište zemlje.

Lokalni mediji su ove nedelje uočili podneske u registru Federalne službe za intelektualnu svojinu Rusije. Zaštitni znakovi uključuju klasični plavi Visa logo i njegovu varijantu ukrašenu žutim i plavim prugama.

Iako je razvoj podstakao glasine o nadolazećem povratku kompanije na rusko tržište, nije bilo dostupnih zvaničnih informacija o potencijalnom potezu.

Pojava Visa logotipa u ruskom registru intelektualne svojine mogla bi zapravo biti mera predostrožnosti protiv skvotiranja žigova, pravno upitne prakse registrovanja žigova sličnih ili identičnih već postojećim koji su napušteni. Skvoteri tada „vraćaju“ zaštitne znakove za otkup svojim prvobitnim vlasnicima ili koriste poznate brendove da unaprede sopstvene proizvode.

Visa, kao i njen konkurent MasterCard, obustavili su poslovanje u Rusiji 2022. godine, na početku sukoba između Moskve i Kijeva. Servis kartica izdatih pre preseljenja preuzeo je ruski nacionalni sistem platnih kartica (NSPK). Za krajnje korisnike, promena je praktično značila da su kartice izdate u Rusiji prestale da rade u inostranstvu.

Obustava operacija dve kompanije za servisiranje kartica negativno je uticala na rusko tržište, priznao je šef NSPK Dmitrij Dubinjin ranije ove godine. To je takođe dalo veliki podsticaj razvoju i širenju ruskog domaćeg sistema servisiranja platnih kartica, Mir, rekao je on.