Genomika otkriva sibirsku lozu pasa za sanke

Genomika otkriva sibirsku lozu pasa za sanke

Novo istraživanje koje je zajednički vodio Univerzitet Kornel ispituje hiljade godina porekla arktičkih pasa za sanke i otkriva kada i kako su se DNK sibirskih i aljaških pasa za sanke pomešali.

„Postojala je prava zabrinutost sibirskih uzgajivača — koji su se uglavnom trkali sa svojim psima — da su slali uzorke DNK svojih pasa na analizu, više zbog konteksta zdravstvenih osobina, i da su dobijali informacije o poreklu rase koje su govorile o njihovom psu nije bio 100% sibirski haski“, rekla je Heder Hjuson, bivša trkačica saonica pasa koja je sada vanredni profesor nauke o životinjama na Kornelu. „Mnogi (testovi porekla) su govorili da su sibirski haskiji u određenom procentu bili aljaski haski ili aljaški pas za sanke.

Masivno genomsko istraživanje sibirskog haskija otkrilo je da psi saonice potiču iz dve različite loze arktičkih kanida i da potiču iz generacija severoistočnog Sibira Arktika ranije nego što se mislilo. Studija je takođe pokazala da otprilike polovina svih sibirskih haskija uzgajanih za trke ima introgresiju sa evropskim rasama.

Hjuson je ko-korespondentni autor knjige „Uporedna populaciona genomika arktičkih pasa sa zapregama otkriva duboku i složenu istoriju“, koja je pod embargom do 14. septembra u časopisu Biologija i evolucija genoma. Drugi odgovarajući autor je Trejsi Smit, viši predavač na Odseku za biološke nauke na Univerzitetu Merilend, okrug Baltimor (UMBC).

Hjuson je rekla da su nalazi njenog tima o istoriji genoma važno oruđe u nastojanju da se održe drevne loze, kao što je sibirski haski, i njihov jedinstveni evolucioni identitet.

„Mislilo se da postoji samo jedna arktička loza“, rekao je Huson, „ali ono što smo identifikovali je da postoje ova dva. veličine tela i onoga što sada vidimo kao grenlandske pse za sanke, a potencijalno i aljaske malamute.“

Razumevanje genomske istorije je neophodno, napisali su autori, za razvoj efikasnih politika i najboljih praksi za upravljanje rasama.

„Što više genetske raznolikosti imate, generalno je bolje vaše genetsko zdravlje“, rekao je Huson. „Malo pomešani trkački sibirski haskiji donose ovu genetsku raznolikost populaciji, ali zbunjuju originalnu arktičku lozu koja je proizvela rane sibirske haskije.

Za svoje istraživanje, istraživači su prikupili i analizirali uzorke DNK (ili genomske podatke) od 344 psa — uglavnom registrovanih sibirskih haskija, ali i aljaskih malamuta, aljaških zaprežnih pasa, čukotskih zaprežnih pasa i po jednog nemačkog ovčara, zlatnog retrivera, nemačkog kratkodlakog ptičara, samojeda. i Saluki.

Istraživači su otkrili da su najmanje dve različite loze arktičkih pasa postojale u drevnoj Evroaziji na kraju pleistocenske ere, koja se završila pre otprilike 11.700 godina. Ovo otkriće značajno pomera poreklo pasa za sanke na severoistočnom sibirskom Arktiku, „s tim što su ljudi verovatno namerno birali pse da obavljaju različite funkcije“, napisali su autori. To je držalo istovremene populacije za razmnožavanje relativno reproduktivno izolovanim.