Ig Nobelova nagrada za 2024. godinu: Naučnici nagrađeni za neobična istraživanja

Ig Nobelova nagrada za 2024. godinu: Naučnici nagrađeni za neobična istraživanja

Ovogodišnja Ig Nobelova nagrada, koja se dodeljuje za komično naučno dostignuće, obuhvatila je istraživanja koja su se bavila nekonvencionalnim temama poput upotrebe golubova za vođenje projektila i plivačkih sposobnosti mrtvih riba. Na 34. godišnjoj ceremoniji dodele Ig Nobelove nagrade, održanoj na Tehnološkom institutu u Masačusetsu, dodeljene su nagrade za deset neobičnih istraživačkih poduhvata.

Pobednici su dobili providnu kutiju sa predmetima povezanim s Marfijevim zakonom, temom ovogodišnje večeri, kao i bezvrednu novčanicu od 10 triliona dolara iz Zimbabvea.

„Dok su neki političari pokušavali da učine da razumne stvari zvuče ludo, naučnici su otkrili neke stvari koje zvuče ludo, a imaju mnogo smisla“, izjavio je Marc Abrahams, voditelj ceremonije.

Ceremonija, koja je uključivala komične performanse i interakcije s publikom, nagradila je naučnike u kategorijama kao što su mir i anatomija. Među istaknutim istraživanjima bila su ona koja su pokazala sposobnost vinove loze iz Čilea da imitira veštačke biljke i proučavanje smjera kovitlanja kose na glavama ljudi iz različitih hemisfera.

Jedna od najzanimljivijih nagrada otišla je B. F. Skineru posthumno, za istraživanje koje se bavilo vođenjem projektila pomoću golubova. Nagradu je u njegovo ime primila njegova ćerka, Julie Skinner Vargas. Takođe, James Liao sa Univerziteta Florida dobio je nagradu za fiziku za svoju studiju o plivačkim sposobnostima mrtve pastrmke, demonstrirajući kako mrtva riba može oponašati pokrete žive ribe u vodi.

Ig Nobelova nagrada nastavlja da ističe smešnu stranu nauke, podsećajući nas da i najneobičnija istraživanja mogu imati značajne implikacije i inspirisati nas da razmišljamo izvan uobičajenih okvira.