Izveštaj otkriva ozbiljne probleme u NASA-i: zastarela infrastruktura i nedovoljno finansiranje ugrožavaju budućnost

Izveštaj otkriva ozbiljne probleme u NASA-i: zastarela infrastruktura i nedovoljno finansiranje ugrožavaju budućnost

Zastarjela infrastruktura, kratkoročno razmišljanje i ambicije koje daleko nadmašuju finansiranje predstavljaju ozbiljne pretnje za budućnost NASA-e, pokazuje najnoviji izveštaj Nacionalne akademije nauka, inženjerstva i medicine. Izveštaj, koji je naručio Kongres, ističe da su tehnološki resursi agencije, uključujući ključnu mrežu dubokog svemira, u opasnosti zbog nedostatka dugoročnih ulaganja.

Prema stručnjacima, NASA je previše fokusirana na kratkoročne misije, zanemarujući dugoročne investicije u infrastrukturu i tehnologiju. „Neizbežna posledica takve strategije je nagrizanje onih suštinskih sposobnosti koje su dovele do veličine organizacije na prvom mestu“, navodi se u izveštaju.

Izveštaj upozorava da je NASA suočena sa teškim izborom: povećati finansiranje ili smanjiti misije. Glavni autor Norman Augustine ističe da su problemi dugotrajni i da zahtevaju hitnu pažnju. NASA-ina finansiranja iz Kongresa su se, prilagođena inflaciji, značajno smanjila od vrhunca u Apolo eri, a trenutni budžet se kreće oko 0,1% američkog BDP-a.

Posebno su pogođeni NASA-ini centri kao što je JPL, gde su zaposleni izrazili zabrinutost zbog nedovoljnih sredstava za održavanje i poboljšanje infrastrukture. Više od 80% NASA-inih objekata je premašilo predviđeni životni vek, a proces odobravanja sredstava za popravke je spor i neučinkovit.

Jedan od ključnih problema je mreža dubokog svemira, koja upravlja najvažnijim svemirskim telekomunikacijama. Budžet za ovu mrežu je smanjen, dok su zahtevi povećani, što dovodi do skupe kompromisne upotrebe resursa.

„Ovaj izveštaj je poziv za buđenje“, rekao je Kejsi Drajer, šef svemirske politike Planetarnog društva. „Identifikuje kritična pitanja koja ugrožavaju sposobnost NASA-e da nastavi sa svojim ambicioznim programima istraživanja i nauke.“

NASA je u odgovoru na izveštaj navela da su u toku napori da se adresiraju preporuke i poboljša infrastruktura. „Nastavićemo marljivo da radimo na adresiranju preporuka komiteta“, rekao je administrator NASA-e Bil Nelson.

S obzirom na rastuće izazove i potrebu za modernizacijom, budućnost NASA-e zavisi od sposobnosti da se usklade ambicije sa dostupnim resursima i dugoročnim planiranjem.