SZO je odobrila prvu vakcinu protiv mpoks vakcine kako bi se pojačao odgovor na bolesti u Africi i šire

SZO je odobrila prvu vakcinu protiv mpoks vakcine kako bi se pojačao odgovor na bolesti u Africi i šire

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je u petak da je dala prvo odobrenje za upotrebu vakcine protiv mipoksa kod odraslih, nazvavši to važnim korakom u borbi protiv ove bolesti u Africi i šire.

Pretkvalifikacija vakcine od strane Bavarian Nordic A/S znači da donatori kao što su GAVI, Alijansa za vakcine i UNICEF mogu da je kupe. Ali zalihe su ograničene jer postoji samo jedan proizvođač.

„Ova prva pretkvalifikacija vakcine protiv mpoksa je važan korak u našoj borbi protiv bolesti, kako u kontekstu trenutnih epidemija u Africi, tako i u budućnosti“, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

Šef zdravstvene agencije UN-a pozvao je na „hitno“ povećanje nabavke, donacija i uvođenja vakcine tamo gde je najpotrebnija, zajedno sa drugim merama odgovora.

Prema odobrenju SZO, vakcina se može primeniti kod osoba starijih od 18 godina u režimu sa dve doze. U odobrenju se kaže da, iako vakcina trenutno nije licencirana za one mlađe od 18 godina, može se koristiti kod novorođenčadi, dece i adolescenata „u okruženjima izbijanja gde su koristi od vakcinacije veće od potencijalnih rizika“.

Zvaničnici Afričkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti rekli su prošlog meseca da je skoro 70 odsto slučajeva u Kongu – zemlji najteže pogođenoj mipoksom – kod dece mlađe od 15 godina, koja su takođe činila 85 odsto smrtnih slučajeva.

Afrički CDC je u četvrtak saopštio da je u protekloj sedmici zabeleženo 107 novih smrtnih slučajeva i 3.160 novih slučajeva, samo nedelju dana nakon toga i SZO je pokrenula kontinentalni plan reagovanja.

Mpoks pripada istoj porodici virusa kao i male boginje, ali izaziva blaže simptome kao što su groznica, mrzlica i bolovi u telu. Ljudi sa ozbiljnijim slučajevima mogu razviti lezije na licu, rukama, grudima i genitalijama.